Apokatastasis ideja Origēna eshatoloģijā - Pelčere, Paula (Latvijas Universitāte, 2014)
Apokatastāses jēdziens ir izprasts dažādi gan no stoiķu puses, gan no kristiešu avotos esošās informācijas, ko Origēns ļoti labi ir mācējis atšķirt. Origēns patiesībā ir iebildis stoiķu doktrīnai par nebeidzamās atgriešanās jēdzienu, lai parādītu, ka kristiešu doktrīna par to ir citādāka. Stoiķu aions nav tas pats, kas kristiešu mūžība. Atšķirības starp stoiķu apokatastāses teoriju un Origēna doktrīnu par apokatastāsi izpaužas tajā, ka, stoiķi postulē nebeidzamu mūžību (aionu) sēriju, kamēr Origēns virzīja visu aionu beigas precīzi eventuālajā jeb galīgajā apokatastāsē, kas būs viena vienīga, absolūti mūžīga un pieliks punktu katram laicīgajam laikam (xρόνος) un katram aionam. Kā arī stoiķi domāja, ka katrā no mūžībām notiks viens un tas pats vienā un tajā pašā veidā tāpat kā visās pārējās un iepriekšējās mūžībās, kamēr Origēns domāja, ka šīs mūžības ir atšķirīgas viena no otras, tām esot racionālu un ar brīvu gribu apveltītu radību morālās un garīgās attīstības teātrim jeb atspoguļojumam.

The notion of apokatastasis have been interpreted variously in antecedents of Christian, in Greek philosophy (especially Stoicism). Origen was aware of, and underlined, the profound differences. Origen refuted the Stoic doctrine of apokatastasis in order to make it clear that the Christian doctrine of it is quite another thing. Stoic aions are not the same as Christian’s eternity. There are two main differences between Stoic theory of apokatastasis and Origen’s Christian doctrine of apokatastasis – first of all, the Stoics postulated an infinite series of aions, while Origen posited an end of all aions at the eventual apokatastasis, which will be one and only one absolutely eternal, and will put an end to every xρόνος and every αἰών. Second of all, the Stoics thought that in each aion everything would happen in the very same was as in all the others, while Origen thought of the aions as different from one another, in that they are the theatre of the moral and spiritual development of rational creatures.
The Concept of Apokatastasis in the Origen's Eschatology
Keywords: Teoloģija un reliģiju zinātne