Daiļteksta lasīšanas prasmju attīstīšana krievu valodas kā svešvalodas stundās vidusskolā - Afanasjeva, Helēna (Latvijas Universitāte, 2012)
Helēna Afanasjeva. „Daiļteksta lasīšanas prasmju attīstīšana krievu valodas ka svešvalodas stundās vidusskolā”. Rīga, 2012. Dotā darba mērķis ir izstrādāt un aprobēt darba ar daiļliteratūras tekstu krievu valodas kā svešvalodas mācību stundās sistēmu. Darba gaitā autore veica pētījumu, kura procesā tika veikta anketēšana, lai atklātu audzēkņu motivāciju, apgūstot krievu valodu kā svešvalodu, kā arī faktorus, kas nosaka lasītāju gaumes veidošanos. Tālākajā gaitā autore noteica darba ar daiļliteratūras tekstu teorētiskos pamatus, izanalizēja Valsts izglītības standartu un mācību kompleksu „Ceļš”. Balstoties uz analīzi un ņemot vērā psiholoģiski pedagoģiskās prasības pret otrās valodas veidošanās procesu personībai svešvalodas mācīšanās rezultātā, tika izstrādāta uzdevumu sistēma darbam ar daiļliteratūras tekstiem, kurus atlasīja darba autore. Atlasot tekstus, par galvenajiem kritērijiem kalpoja: daiļliteratūras darba lakoniskums (stāsta forma), augsts mākslinieciskais līmenis, problēmsituācijas esamība (impulss domāšanas attīstībai), intereses esamības skolēniem par doto tēmu. Izstrādājot uzdevumu sistēmu, tika ņemtas vērā gan jaunākās metodiskās izstrādes, kas stimulē meklējošo darbību, gan arī tradicionālā sistēma ar pirmstekstu, tekstu un pēctekstu uzdevumiem. Darbs sastāv no 3 nodaļām: ievada, kurā noteikts mērķis un pētījuma uzdevumi, vienas nodaļas, kurā aplūkoti teorētiskie pamati, un otrās nodaļas, kurā sniegta autores izstrādātā uzdevumu sistēma 8 daiļliteratūras tekstiem. Pielikumos izvietoti mācību kompleksa „Ceļš” analīzes rezultāti un materiāli mācību stundām. Autores izstrādātā uzdevumu sistēma ir veiksmīgi aprobēta krievu valodas kā svešvalodas mācību stundās.

Helena Afanasjeva. - "Formation of Reading Skills of the Fiction in the Lessons of Russian as a Foreign Language in the Secondary School" - Riga, 2012. The aim of this work is to create and approbate the system of work with literary texts at Russian as a foreign language lessons. The author of this work has done the research in the process of which the questionnaire on the detection of students' motivation as well as on factors that define the formation of reading preference was made. The author of this work has identified the theoretical basis of work with literary texts and has analyzed the State Standard and study system "Putj". On the basis of the analysis and taking into account psycho-pedagogical requirements for the process of secondary linguistic identity formation as the result of studying the foreign language, the system of tasks for literary texts, chosen by the author, was created. The criteria for choosing the texts were the following: the laconism of the literary work (the form of the story), a high literary level, the presence of the problem situation (an impulse for the development of thinking), the students' interest to a theme. In the development of tasks system the following issues were observed: the latest methodological development that stimulate individual search activity as well as the traditional system of pre-reading, during-reading and post-reading tasks. The paper consists of three parts: introduction, where the aims and objectives were set as well as the aims and questions for the research were stated, Chapter 1 examines the theoretical issues, Chapter 2 describes the system of tasks, developed by the author, for eight literary texts. The appendices show the results of the analysis of study system "Putj" as well as materials for the lessons. The system of tasks developed by the author has been successfully approbated at the lessons of Russian as a foreign language. This work is recommended for teachers of Russian as a foreign language and for everybody who studies Russian as a foreign language.
Formation of Reading Skills of the Fiction in the Lessons of Russian as a Foreign Language in the Secondary School
Keywords: Pedagoģija