Latvijas komercbanku un komersantu sadarbības pilnveides iespējas - Nekrutenko, Romāns (Latvijas Universitāte, 2020)
Darbā ir aprakstīta noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas prasību ietekme uz sadarbību starp Latvijas komercbankām un komersantiem. Komersanti saskaras ar paaugstināto informācijas pieprasījumu daudzumu, kamēr komercbankas cenšas nodrošināt atbilstību normatīvo aktu prasībām. Rodas problēma, ka komersanti ir pārslogoti ar pieprasījumu skaitu, savukārt komercbankas nespēj samazināt spiedienu un līdz ar to pazaudēt nepieciešamo atbilstības līmeni. Darba mērķis ir pilnveidot sadarbību starp komercbankām un komersantiem, samazinot informācijas pieprasījumu apjomu, tai pašā laikā saglabājot pietiekošo komercbanku atbilstību klientu izpētes normatīvo aktu prasībām. Lai izstrādātu sadarbības pilnveides iespējas, autors analizē “naudas atmazgāšanas” novēršanas regulējumu un klientu izpētes prasības.

The paper describes an influence of anti-money laundering and counter terrorism financing legislation over cooperation between Latvian commercial banks and entities. While commercial banks are trying to maintain an appropriate compliance level, entities are facing growing amount of information requested. There is a problem that entities are overwhelmed by incoming requests, while commercial banks are not able to reduce pressure due to loss of compliance level. The purpose of this paper is to improve cooperation between commercial banks and entities by reducing an amount of information requested, meanwhile maintaining sufficient level of due diligence compliance. To improve cooperation between commercial banks and entities author is observing anti-money laundering framework and customer due diligence requirements.
Cooperation improvement between Latvian commercial banks and entities
Keywords: Vadībzinātne; Komercbanka; NILLTFN; KYC utility; Moneyval; Naudas atmazgāšana