Meža cūku rakumu un to nolīdzināšanas ietekme uz sauso zālāju augu sugu daudzveidību - Bahmanis, Dāvis (Latvijas Universitāte, 2017)
Bakalaura darba “Meža cūku rakumu un to nolīdzināšanas ietekme uz sauso zālāju augu sugu daudzveidību” mērķis ir noskaidrot meža cūku radīto velēnas traucējumu ietekmi uz sauso zālāju augu sugu daudzveidību zālājā atjaunošanas gaitā. Pētījums veikts balstoties uz 4 gadu augu sugu uzskaites datiem periodā no 2013. līdz 2016. gadam. Darbā apkopota informācija par dažādiem zālāju ekoloģiskiem traucējumiem, meža cūku nodarītajiem postījumiem, veikta sugu uzskaites analīze, analizēta sugu daudzveidības un veģetācijas izmaiņas, kā arī skaidrota meža cūku rakumu ietekme uz sugu daudzveidību Rindas ielejā. Rezultāti liecina, ka meža cūku rakumi negatīvi neietekmē augu sugu daudzveidību zālāja atjaunošanas gaitā, bet būtiski mainās veģetācijas sastāvs 4 gadu laikā starp meža cūkām pieejamiem un nepieejamiem laukumiem. Atslēgas vārdi: dabisks zālājs, meža cūkas (Sus scrofa), rakumi, sugu daudzveidība, veģetācija

The aim of bachelor thesis “The influence of rooting by wild boar and leveling of rooted surface on dry grassland plant species diversity” was to find out a wild boar caused influence on disturbance on dry grassland plant species diversity on the recovery process. Research was conducted based on 4 years plant species records during the period from 2013 to 2016. Work contains information about different grassland ecological disturbances, damage caused by wild boars, carried out an analysis of species, analyzed the diversity of species and vegetation changes, also clarifies the influence of rooting by wild boar on species diversity in Rinda valley. The results indicate that a wild boar rooting does not adversely affect plant species diversity on grassland recovery process, but changes vegetation composition significantly in 4year period between wild boar accessible and non-accessible areas. Keywords: semi-natural grassland, wild boar (Sus scrofa), rooting, species diversity, vegetation
The influence of rooting by wild boar and leveling of rooted surface on dry grassland plant species diversity
Keywords: Ģeogrāfija; dabisks zālājs; meža cūkas (Sus scrofa); rakumi; sugu daudzveidība; veģetācija