Mākoņdatošanas datņu glabātavu salīdzinājums - Freibergs, Raimonds (Latvijas Universitāte, 2014)
Pēdējo gadu laikā strauji pieaugot interneta ātrumam un izplatībai palielinās mākoľdatošanas pakalpojumu izmantošana. Mākoľpakalpojumus var dalīt divos novirzienos - datu glabāšana mākonī un darbs ar mākoľlietotnēm, kur datu apstrādi veic mākonis. Mākoľdatošanas izmantošana nodrošina ērtu un elastīgu veidu, kādā iespējams mainīt nepieciešamos resursus saglabājot salīdzinoši mazas izmaksas. Darba mērķis ir salīdzināt izplatītākos mākoľdatošanas datľu glabāšanas servisus, aplūkot mākoľdatošanas priekšrocības, potenciālos riskus un atrast dotajā brīdī labākos mākoľdatošanas datľu uzglabāšanas servisus ikdienas tīmekļa lietotājam. Tika veikta arī drošības uzlabošanas rīku izmēģināšana un apskatīts, kā tie var palīdzēt uzlabot drošību un datu privātumu.

During recent years there has been a rapid growth of Internet usage all over the globe which resulted in increased usage of cloud storage and cloud computing services. Cloud services can be divided into two main categories – cloud storage and cloud computing. The use of cloud provides a convenient and flexible way of changing the amount of resources needed to do specific tasks while having relatively small change in costs. The aim of these theses is to compare the most common cloud storage services, find out advantages or disadvantages, potential risks, security flaws and recommend the best cloud services for everyday user. Various security enhancement tools were tested to see how and if they can help with improving the security and privacy of user data.
Comparison of cloud storage services
Keywords: Datorzinātne