Baltijas artēziskā baseina hidroģeoloģiskā modeļa kalibrācija - Klints, Ilze (Latvijas Universitāte, 2011)
Modeļa kalibrācija ir būtiska hidroģeoloģiskā (pazemes ūdens plūsmu) modeļa izveides sastāvdaļa sistēmā, kurā ir pieejamas ierobežotas zināšanas par ģeoloģisko slāņu robežām un materiālu fitrācijas īpašībām. Darbā tiek analizēti novērotie pjezometriskie ūdens līmeņi aptuveni 20 000 urbumos, veikta šo datu statistiska analīze un atlase, izveidotas mērķa funkcijas aprēķinu un novērojumu rezultātu salīdzināšanai, pētīta optimizācijas metodes pielietojamība modeļa kalibrācijai, kā arī analizētas pazemes ūdeņu filtrācijas plūsmas kalibrētajā modelī.

The calibration of a model is an essential part of the creation of a hydrogeological (ground- water flow) model inside a system with limited available knowledge about the boundaries of geological layers and the properties of material permeability. The observed pjezometric groundwater levels in approximately 20 000 wells, the statistic analysis of selected data, construction of target function, the comparision of calculated results, the suitness of the optimization method for the calibration of a model, as well as analysis of groundwater flows in the calibrated model, is reported here.
The calibration of hydrogeological model of the Baltic Artesian Basin
Keywords: Fizika