Nemantiskā kaitējuma problemātika deliktu tiesībās. - Fīlips, Renārs (Latvijas Universitāte, 2020)
Nemantiskā kaitējuma problemātika deliktu tiesībās ir saskatāma galvenokārt tiesu praksē. Par problemātikas pamatu var minēt nemantisko tiesību prioritātes neatzīšanu kā tiesību praksē tā normatīvajā regulējumā, kā arī var minēt komplicēto uzdevumu noteikt mantisku kompensāciju par nemantisku kaitējumu. Maģistra darba mērķis ir apskatīt nemantiskā kaitējuma deliktu tiesībās problemātiku un norādīt iespējamos problemātikas risinājumu ceļus. Maģistra darba uzdevumi ir analizēt un vērtēt tiesu praksi, tiesību doktrīnu, Latvijas un ārvalstu normatīvo regulējumu, unifikācijas dokumentus. Maģistra darba gaitā iegūtos rezultātus raksturo apskatīti un analizēti galvenie nemantiskā kaitējuma deliktu tiesībās problēmu jautājumi, un norādīti iespējamie risinājumu ceļi. Darbu raksturo šādi atslēgas vārdi: deliktu tiesības, delikts, kaitējums, tiesību aizskārums, neatļauta darbība, nemantiskais kaitējums, kompensācija, nemantiskās tiesības un labumi.

Tort Law is discernible mainly in case-law. As a basis of problematic, not declaring of non-pecuniary rights should be mentioned in case-law as well as in regulatory framework, and the complicated task of valuating the monetary compensation for non-pecuniary damage should be mentioned. The goal of this Master’s thesis is to view problematic issues regarding non-pecuniary loss in Tort Law and to indicate possible ways of solving the problematic issues. The tasks of this Master’s thesis are to analyse and to evaluate case-law, legal doctrine, regulatory framework of Latvia and foreign countries and unification projects. The results of this Master’s thesis are characterized by viewed and analysed main problematic issues regarding non-pecuniary loss in Tort Law, and indicated possible ways of solving the problematic issues. Master’s thesis is characterized by such keywords: Tort Law, Tort, damage, infringement of rights, wrongful act, non-pecuniary damage, compensation, non-pecuniary rights and interests.
Problematic issues regarding non-pecuniary loss in tort law.
Keywords: Juridiskā zinātne; Deliktu tiesības; Delikts; Tiesību aizskārums; Nemantiskais kaitējums; Kompensācija