Akciju, obligāciju un citu aktīvu portfeļu veidošanas pieejas - Rungainis, Kārlis (Latvijas Universitāte, 2023)
Akciju tirgiem un investīcijām ir būtiska loma tautsaimnīcībā, vispārējās sabiedrības pārticības izaugsmē un ekonomikas attīstībā. 2022. gads akciju tirgos aizvadīts ar pieaugušu neskaidrību par nākotni un turpina pārrakstīt iepriekšējos pieņēmumus par dažādu finanšu aktīvu saistību un veiktspēju dažādās ekonomikās situācijas. Pētījuma mērķis ir, pamatojoties uz vēsturiskajiem tirgus atdeves datiem un teorijām par portfeļiem, analizēt investīciju portfeļu veidošanas pieejas, to vēsturiskās atdeves un kā arī to uzvedību un veiktspēju 2022. gadā. Pētījuma rezultātā tika secināts, ka dažādām portfeļu stratēģijām, ar dažādām aktīvu sadalēm tajos, ir savas priekšrocības un trūkumi, un nevienmēr izpildās pieņēmumi par to veiktspēju dažādās ekonomiskās situācijās.

Stock markets and investments play an important role in the economy, the growth of the prosperity of general society and economic development. 2022 has been spent in stock markets with growing uncertainty about the future and continues to rewrite previous assumptions about the connections and performance of various financial assets across different economic situations. The study aims to analyze investment portfolio-building approaches, their historical returns, and their behavior and performance in 2022, based on historical market return data and theories about portfolios. The study concluded that different portfolio strategies, with different asset allocations within them, have their advantages and disadvantages, and assumptions about their performance in different economic situations do not always materialise.
Stock, Bond and Other Asset Portfolio Creation Approaches
Keywords: Ekonomika; Akciju tirgi; Finanšu instrumenti; investīciju portfeļi; modernā portfeļa teorija