Pušu pieaicināti eksperti starptautiskajā šķīrējtiesas procesā - Grinbergs, Elvis (Latvijas Universitāte, 2020)
Ekspertu iesaistīšanās starptautiskajā šķīrējtiesas procesā ir ierasta prakse. Lai arī visbiežāk strīda pusēm pēc savas izvēles pieaicinot ekspertus, nepastāv vienota pieeja tam, kādas prasības ir izvirzāmas pušu pieaicinātiem ekspertiem šķīrējtiesas procesā. Tāpat ir neskaidrs jautājums par pušu pieaicinātu ekspertu noraidīšanu jeb izslēgšanu no šķīrējtiesas procesa, kaut arī nereti šādi noraidījumi tiek pieteikti. Autora mērķis ir ierosināt uzlabojumus esošajam regulējumam saistībā ar pušu pieaicinātu ekspertiem starptautiskajā šķīrējtiesas procesā, analizējot dažādu šķīrējtiesu reglamentus, praksi, kā arī tiesību doktrīnu.

Experts are widely used in international arbitration. Most frequently parties appoint expert witnesses after their choice. However, there is no uniform approach regarding the requirements to party appointed experts. Similarly, uncertain remains question whether party appointed experts can be excluded from the arbitral proceedings, although such exclusions are often requested. The aim of the author is to propose improvements to existing legal framework regulating party appointed experts in international arbitration based on the analysis of commonly used arbitration rules, existing case law and doctrine.
Party appointed experts in international arbitration
Keywords: Juridiskā zinātne; starptautiskais šķīrējtiesas process; pušu pieaicinātie eksperti; eksperta neatkarība; eksperta objektivitāte