Maha-Zendere interferometriskās metodes ieviešana polimēru kārtiņu elektro-optisko koeficientu noteikšanai - Nitišs, Edgars (Latvijas Universitāte, 2009)
Tiešai EO koeficientu noteikšanai mēs izvēlējāmies Maha – Zendera interferometrisko metodi. Šīs metodes lielākā priekšrocība ir tā, ka iespējams noteikt parauga efektīvā EO koeficienta atkarību no gaismas krišanas leņķa un polarizācijas. Zinot šo atkarību var aprēķināt EO koeficientus r13 un r33. Diemžēl metodei piemīt arī trūkumi – augsta jutība pret vibrācijām, mērījuma punkta (fāzes) stabilitāti, elektromagnētiski inducēta viltus signāla rašanās sinhrodetektorā u.c. Lai Maha – Zendera interferometrisko metodi sekmīgi pielietotu šo trūkumu iespaids jāsamazina. Darbā tiks apskatīta LU CFI Organisko materiālu laboratorijā iegūtā pieredze ieviešot šo metodi, kā arī doti veikto r13 un r33 mērījumu rezultāti DMABI atvasinājumus saturošām polimēra kārtiņām.

After an accurate analysis of the techniques used for determination of EO coefficients MZI method has been chosen. The advantage of this method is the possibility to obtain the effective EO coefficient dependence on probing light polarization and incidence angle. Based on this data one can calculate EO coefficients r13 and r33. Unfortunately the method also possesses several drawbacks – high sensitivity to vibrations, stability of measurement point (phase), electro-induced false signal in the lock in amplifier, light intensity modulation in sample arm of MZI etc. For successful implementation of MZI method influence of these drawbacks must be reduced. The experience gained from the implementation of method and measurement results of r13 and r33 for host – guest PMMA films containing tBu-DMABI as chromophore are provided.
Implementation of Mach-Zehnder interferometric method for determination of electro-optical coefficients of thin polymerfilms
Keywords: Fizika