Kvalitātes nodrošināšana asfalta maisījumu ražošanā MSIA "Daugavpils celinieks" ABR - Bļinova, Olga (Latvijas Universitāte, 2007)
Maģistra darba „Kvalitātes nodrošināšana asfalta maisījumu ražošanā MSIA „Daugavpils ceļinieks” ABR” mērķis ir izpētīt kvalitātes nodrošināšanu asfalta maisījumu ražošanā MSIA „Daugavpils ceļinieks” asfaltbetona rūpnīcā, atklāt trūkumus, izstrādāt priekšlikumus trūkumu novēršanai un ražošanas pilnveidošanai. Pirmajā nodaļā dots kvalitātes jēdziens, aprakstīti kvalitātes vadības elementi un principi, kvalitātes līmeni. Autore iepazīstinājusi ar kvalitātes vadības teoriju un to veidotājiem, aprakstīti izcilākie kvalitātes vadības pamatlicēji, to dzīves gaitas un devums sabiedrībai. Otrajā nodaļā tiek apskatīti kvalitātes nodrošināšanas principi, kvalitātes vadības metodes, kvalitātes izmaksu elementi, kā arī tiek aplūkotas problēmas kvalitātes izmaksu novērtēšanā. Trešajā nodaļā tiek aplūkota standartizācijas loma kvalitātes nodrošināšanā, aprakstītas standarta LVS prEN 13108-10:2002 „Bituminētie maisījumi – Kvalitāte – 10.daļa: Ražošanas procesa kontrole” un LAD „Autoceļu specifikācijas 2005” prasības. Ceturtajā nodaļā tiek apskatīts asfalta maisījumu ražošanas process MSIA „Daugavpils ceļinieks” asfaltbetona rūpnīcā, izejvielu raksturotāji, tiek aplūkotas dažas procedūras no kvalitātes rokasgrāmatas. Piektajā nodaļā tiek analizēti asfalta maisījuma AC-11 testēšanas rezultāti laika posmos 2005.gada jūnijs – jūlijs un 2006.gada augusts-septembris. Situācijas raksturošanai ir izmantoti organizācijas nepublicētie materiāli, valsts institūciju dokumenti un pārskati, standarti, „Autoceļu specifikācijas 2005” prasības asfalta maisījumu ražošanas jomā. Pēc veiktas izpētes var secināt, ka organizācija var sekmīgi strādāt un sasniegt uzstādītos mērķus, ja vadība pievērš uzmanību jaunās asfalta maisījumu ražošanas iekārtas iepirkšanas un laboratorijas modernizēšanas jautājumu risināšanai. Darba apjoms 123 lpp, 25 tabulas, 19 attēli un 4 pielikumi.

The aim of the paper Quality providing in asphalt - concrete mixture production at the enterprise “Daugavpils celinieks” is to investigate the providing quality in the asphalt-concrete factory "Daugavpils celinieks", to reveal errors, to make suggestions in order to improve production and to lessen errors. The first chapter describes the meaning of quality, quality lead's elements and principles, the level of quality. The author describes the quality lead's theory. The second chapter deals wit ht he principles of providing quality, the quality lead's methods, the elements of quality's costs, depicts problems concerning the evaluation costs of quality. In the third chapter the author describes the role of standardization in the providing quality, describes standard LVS prEN 13108-10:2002"Bitumen mixes-Quality-part10: The control of the production process" and "Road specification 2005" demands. Chapter four deals with the process of the production of asphalt mixes in MSIA "Daugavpils celinieks" factory. Some processes from the quality's handbook are described in this chapter. In the chapter five the author analyses the testing results of asphalt mix AC-11 during June, 2005 till August-September, 2006. To analyze the situation company's unpublished materials, country institution's documents, standards, demands in the production of asphalt mixes "Road specification 2005" have been used. According to the investigation it has been concluded that the company can work successfully and reach its targets if the lead of the company pays attention to the questions concerning the purchase of new asphalt mixes production machinery and takes action in modernization of the laboratory. Paper consists of 123 pages, 25 charts, 19 pictures and 4 additions.
Quality providing in asphalt-concrete mixture production at the enterprise "Daugavpils celinieks"
Keywords: Vadībzinātne