Nosacīta notiesāšana - Ozoliņa, Ilze (Latvijas Universitāte, 2014)
Bakalaura darba mērķis ir noteikt nosacītas notiesāšanas būtību, analizēt tās piemērošanas pamatotību, kā arī sniegt ieteikumus Krimināllikuma 55. panta un tiesu prakses uzlabošanai. Lai sasniegtu šos mērķus, autore pēta Latvijas un ārvalstu juridisko literatūru, analizē Krimināllikuma 55. pantu, kā arī Latvijas tiesu praksi, nosakot vainīgajam nosacītu notiesāšanu. Autore bakalaura darba izstrādē izmantos analītisko un salīdzinošo metodi. Bakalaura darbā tiek sniegti ierosinājumi pagarināt pārbaudes laika garumu, notiesājot nosacīti par smagu noziedzīgu nodarījumu izdarīšanu, obligāti piespriest papildsodu, obligāti noteikt pienākumus notiesātajam, piemērojot nosacītu notiesāšanu. Autore sniedz arī pamatojumu, kāpēc Krimināllikumā būtu ietveramas normas par iespēju tiesai lemt par pārbaudes laika saīsināšanu. Atslēgvārdi: nosacīta notiesāšana, brīvības atņemšana, pārbaudes laiks, papildsods, pienākumu uzlikšana.

The aim of the bachelor thesis is to determine the nature of the suspended sentence, analyse its appropriate application, as well as give recommendations for improving the Criminal Law and legal practice. In order to reach said objectives author review Latvian and international legal literature, analyzes the Criminal Law, as well Latvian legal practice. In the course of research author will use analytical and comparative methods. Following recommendations for the application of suspended sentence are made in this bachelor thesis – prolonging the term of probation, imposing additional punishments when applying suspended sentence for serious crimes and placing obligations on the offender when imposing suspended sentence. Author substantiates, why the Criminal Law shall be amended with norms that would provide courts the right to shorten the term of probation. Keywords: suspended sentence, deprivation of liberty, term of probation, additional punishments, placement of the obligations.
Suspended Sentence
Keywords: Juridiskā zinātne