Komunikācijas barjeras ķirurģijas nodaļas ārstniecības darbinieku kolektīvā - Ozoliņa, Raiva (Latvijas Universitāte, 2023)
Bakalaura darba tēma: Komunikācijas barjeras ķirurģijas nodaļas ārstniecības darbinieku kolektīvā. Tēmas aktualitāte: kvalitatīva komandas komunikācija ir svarīga, lai uzlabotu pacienta drošību un aprūpes kvalitāti ķirurģijas nodaļā. Pētījumos par komunikācijas barjerām tiek uzsvērta komunikācijas kritiskā loma gan operāciju zālē, gan vispārējā ķirurģisko pacientu vadībā. Bakalaura darba mērķis bija noskaidrot pastāvošās komunikācijas barjeras starp ķirurģijas nodaļas ārstniecības darbiniekiem. Pētījuma uzdevumi bija apkopot un analizēt literatūras avotus par iespējamām komunikācijas barjerām un efektīvas komunikācijas moduli ķirurģijas nodaļā. Izstrādāt pētījuma instrumenta aptaujas anketu - kvantitatīvu metodi. Veikt kvantitatīvo pētījumu vienā no Latvijas ķirurģijas nodaļām un iegūtos rezultātus apkopot un analizēt. Pētījuma beigās izdarīt secinājumus, izstrādāt ieteikumus/rekomendācijas. Izvirzītais pētāmais jautājums: kura komunikācijas barjeru grupa visbiežāk novērojama ķirurģijas nodaļas ārstniecības darbinieku kolektīvā? Pētījuma rezultātā tika secināts, ka visbiežāk ķirurģijas nodaļā ārstniecības darbinieku kolektīvā ir novērojama vides komunikāciju barjeru grupa. Un vairākums ārstniecības darbinieku min kā biežāko komunikācijas barjeru risku - laika trūkumu, darbinieku pārslodzi un nogurumu. Bakalaura darba izpilde ir uz 36 lapām. Darbā ir 4 pielikumi un 8 attēli. Darbā izmantoti 36 informācijas un literatūras avoti (latviešu, krievu un angļu valodā) Atslēgvārdi: aprūpe, komandas darbs, komunikācija, ķirurģijas nodaļa, komunikācijas barjera, ārstniecības personas, darba vide.

Subject of Bachelor's work: Communication barriers in the surgical department's collective of medical practitioners. Subject highlight: quality team communication is important to improve patient safety in the quality of care in the surgical department. Research on communication barriers highlights the critical role of communication in both the operating theatre and overall surgical patient management. The aim of the Bachelor's work is to clarify the existing communication barriers between medical practitioners in the surgical department. The study's tasks were to collect and analyze literary sources about possible communication barriers and a module of effective communication in the surgical department. Develop a survey questionnaire for the study instrument - a quantitative method. Perform a quantitative study in one of the surgical departments of Latvia and collect and analyse the results obtained. Draw conclusions, make create recommendations based on the results optained at the end of the study. The question raised: which communications barrier group is most commonly seen in the surgical department's collective of medical practitioners? The study concluded that most commonly in the surgical department, a group of environmental communication barriers are observed in the collective of medical practitioners. And most medical practitioners cite as the most frequent risk of communication barriers - lack of time, employee overload and fatigue. The Bachelor's work is on 36 pages. There are 4 attachments and 8 images at work. The work uses 36 sources of information and literature (in Latvian, in Russian and English) Keywords: care, teamwork, communication, surgery department, communication barrier, medical practitioners, work environment.
Communication barriers in the surgical department's collective of medical practitioners
Keywords: Medicīna; aprūpe; darba vide; komandas darbs; komunikācija; ķirurģijas nodaļa