Personības iezīmju, pamatvajadzību un fiziskās sagatavotības rādītāju saistība ar Latvijas futbola Virslīgas komandas futbolistu spēles sniegumu - Smaļķis, Nauris (Latvijas Universitāte, 2024)
Futbols ir populārākā un daudzskaitlīgākā sporta spēle pasaulē. Tajā tiek iegultīti lieli finanšu resursi, lai uzlabotu spēlētāju sniegumu un komandu rezultātus. Spēlētāju sniegumam tiek pievērsta liela uzmanība - tiek pilnveidotas spēlētāju tehniskās, taktiskās spējas un fiziskā sagatavotība. Bet mazāk tiek pievērsta uzmanība tieši mentālajai sagatavotībai. Šī pētījuma mērķis ir atrast saistību starp personības iezīmēm, pamatvajadzību apmierinājumu un futbolistu statistikas rādītājiem. Ar anketu palīdzību tika ievākti dati par futbolistu personības iezīmēm un pamatvajadzību apmierinājumu. No komandas personāla tika uzzināti spēļu snieguma dati un fiziskā testa rādītāji. No ievāktajiem datiem tika atrastas dažādas saistības, piemēram, relatīvais maksimālais O2 patēriņš (ml/min/kg) pozitīvi saistās ar tādu spēļu statistikas rādītāju kā gūtie vārti, negatīvi ar pārtverto bumbu skaitu minūtē. Uztvertais autonomijas apmierinājums sportā negatīvi saistās ar piespēļu kvalitāti, kas varētu liecināt par to, ka aizsardzības grupas spēlētājiem šis rādītājs ir zemāks nekā uzbrukuma grupas spēlētājiem. Atklāto tendenču vispārinājums uz plašāku spēlētāju populāciju ir ierobežots ar samērā nelielo dalībnieku skaitu. Nepieciešami pētījumi ar lielāku dalībnieku iesaisti, iekļaujot vairākas futbola komandas.

Football is the most popular and most numerous sport in the world. It invests large financial resources to improve player performance and team results. A lot of attention is paid to the performance of the players - the technical, tactical abilities and physical preparation of the players are improved. But less attention is paid to mental preparation. The purpose of this study is to find the relationship between personality traits, satisfaction of basic needs and statistical indicators of football players. With the help of questionnaires, data were collected on the personality traits of football players and the satisfaction of basic needs. Game performance data and physical test scores were obtained from team personnel. Various associations were found from the collected data, for example relative maximum O2 consumption (ml/min/kg) was positively associated with game statistics such as goals scored, negatively with interceptions per minute. Perceived autonomy satisfaction in sports is negatively related to passing quality, which could indicate that players in the defensive group have a lower score than players in the offensive group. Generalization of the observed trends to a wider population of players is limited by the relatively small number of participants. Research with larger participant involvement including multiple football teams is needed.
Relationship among personality traits, basic needs, physical fitness and athlete’s performance in a Latvian first division football team
Keywords: Sporta zinātne; futbolista sniegums; fiziskā sagatavotība; personības iezīmes; pamatvajadzības sportā