Demokrātijas konsolidācijas process Latvijā - Koroļova, Anna (Latvijas Universitāte, 2010)
Bakalaura darba tēma ir veltīta Latvijas demokrātijas konsolidācijas procesa apskatei sākot ar pārejas perioda beigām un demokrātijas konsolidācijas sākumu līdz 2009. gada beigām. Izvirzītais mērķis ir apkopot atsevišķu autoru atziņas par demokrātiju, demokrātijas konsolidāciju, izpētīt demokrātijas konsolidācijas veicinošos un kavējošos faktorus, aplūkojot tos gan teorētiski, gan arī konkrēti Latvijas valsts gadījumā. Izvirzītā hipotēze ir sekojoša: pētot demokrātijas konsolidācijas indikatorus - brīvas un godīgas vēlēšanas, pilsonisko sabiedrību, politiskās partijas lomu, pārvaldes efektivitāti, ekonomikas situāciju - var uzskatīt, ka demokrātijas konsolidācijas process Latvijā nav pabeigts. Lai pārbaudītu izvirzīto hipotēzi, tiek apskatīta demokrātijas izpratne, nodalīti svarīgākie pamatprincipi, kuriem jābūt īstenotiem, lai sabiedrības pārvaldi varētu saukt par demokrātisku, tiek apskatīta demokrātijas konsolidācijas izpratne, tās veicinošie un kavējošie faktori. Teorētiķi piedāvā dažādas demokrātijas konsolidācijas izpētes iespējas un ir izveidojuši dažādas teorētiskās pieejas. Svarīgi apzināties, kādi kritēriji var tikt uzskatīti par demokrātijas konsolidācijas indikatoriem. Balstoties uz veikto teorētisko apskati, tika izvēlēti, pēc autores domām, atbilstošākie demokrātijas konsolidācijas indikatori Latvijas gadījuma analīzei, kas ļauj pierādīt izvirzīto darba hipotēzi. Demokrātijas konsolidācijas indikatori tika apskatīti, balstoties uz, pēc autores domām, galvenajiem problēmjautājumiem, kas pastāv Latvijas valsts sabiedrībā. Tiek aplūkoti sekojošie indikatori: brīvas un godīgas vēlēšanas, pilsoniskā sabiedrība, politisko partiju loma, pārvaldes efektivitāte, ekonomiskā situācija kā demokrātijas konsolidācijas indikators. Darba rezultātā, apskatot izvirzītos Latvijas demokrātijas konsolidācijas indikatorus, var uzskatīt, ka darba hipotēze ir apstiprinājusies un secināts, ka Latvijā pastāv demokrātisks režīms, demokrātiskās procedūras, bet demokrātija atrodas konsolidacijas posmā, jo pastāv būtiskas problēmas, kas kavē demokrātijas konsolidācijas procesu.

This work is dedicated to the review of Latvian democracy consolidation process. The goal stated in this work is to investigate different authors’ conclusions on democracy consolidation, investigate contributing and obstructive factors of democracy consolidation, reviewing them both theoretically and practically based on Latvia’s case. The hypothesis is as follows: by researching indicators of democracy consolidation – free and fair elections, civil society, role of political parties, effectiveness of government, economical situation – can consider that process of democracy consolidation in Latvia is not yet finished. In order to verify the hypothesis, democracy concept is being reviewed and understood, main principles are marked off that must be implemented in order to be able to call society administration as democratic, democracy consolidation insights are reviewed. Theorists offer different options on democracy consolidation study, and have created different theoretical approaches. It’s important to realize which criteria can be considered as democracy consolidation indicators. Based on theoretical review, according to the author, most appropriate democracy consolidation indicators were chosen for analysis of Latvia’s case, which makes possible to prove the hypothesis. Democracy consolidation indicators were reviewed, according to the author, based on main issues that exist in Latvian society. The following indicators are reviewed: free and fair elections; civil society; role of political parties; efficiency of state administration; economical situation as indicator of democracy consolidation. As a result of work, by reviewing Latvian democracy consolidation indicators that were put forward, it may be considered that hypothesis is proved to be true, and a conclusion stated: cannot disclaim existence of democratic regime in Latvia, formally country of Latvia can be considered as a democratic political system, bet there are sufficient problems with Latvia’s democracy that delay process of democracy consolidation.
Democracy consolidation process in Latvia
Keywords: Politikas zinātne (politoloģija)