Fona adaptācijas ietekme uz datorizētā krāsu sakārtošanas un FM-100 testa rezultātiem - Gupta, Dileep Raj (Latvijas Universitāte, 2021)
Šis darbs ir uzrakstīts angļu valodā uz 25 lappusēm, 16 attēliem, 1 tabulas un 27 atsaucēm. Gandrīz daudzi cilvēki cieš no iedzimta vai iegūta krāsu redzes deficīta. Tīklenē ir fotopigments, kas ir atbildīgs par krāsu redzi, ko sauc par konusu, kurā konusos esošajam opsinam ir izšķiroša nozīme krāsu uztverē, un viss mehānisms ir pabeigts smadzeņu pakauša daivā. Šis pētījums tika veikts 15 dalībniekiem, veicot krāsu redzamības novērtējumu FM-100, kas veikts datorā ar atšķirīgu fonu, lai zinātu datorizētā izvietojuma testa fona un FM-100 krāsu redzes testa rezultātu sekas. Pētījuma secinājums par virzīšanos uz priekšu no viena testa uz otru, ti, testa rezultāts ir hromatisks vai ahromatisks, nav parādījis patoloģisku vāciņa krāsas izvietojumu.

This thesis is written in English on 25 pages, 16 figures, 1 table and 27 references. Almost many people are suffered from the color vision deficiency, either that is congenital or acquired. There are photopigment presented in the retina which are responsible for the color vision called as cone, in which the opsin present in the cones plays the vital role for the color perception and the whole mechanism is completed in the occipital lobe of the brain. This research was done on 15 participants with the FM-100 color vision assessment done on computer with different background to know the effects of the background of computerized arrangement test and FM-100 color vision test results. The finding of the research as moving forward from one test to another test i.e. chromatic to achromatic the test result have shown no any abnormal cap color arrangement.
Background Adaptation Effects on Computerized Colour Arrangement Test and FM-100 Test Results
Keywords: Optometrija; Rods; Cones; Color perception; FM-100 color test; Chromatic adaptation