Valsts nodeva administratīvajā tiesā. - Pankrats, Artūrs (Latvijas Universitāte, 2012)
Maģistra darba pētījuma mērķis ir, analizējot administratīvo tiesu praksi, konstatēt aktualitātes un problemātiku, kas rodas valsts nodevas maksātājam, rezultātā piedāvājot risinājumus. Darbs iedalīts trīs nodaļās. Apskatot valsts nodevas atmaksāšanas gadījumus, tika izvērtēta tiesiskā regulējuma atbilstība faktiskajai situācijai un analizēta atšķirīga tiesu prakse līdzīgos faktiskajos apstākļos. Izstrādājot darbu, autors secina, ka veicami grozījumi Administratīvā procesa likumā. Paredzams ilgāks termiņš personas rīcībai ar nepamatoti samaksāto valsts nodevu. Paaugstināma valsts nodeva par pieteikuma, apelācijas un pretapelācijas sūdzības iesniegšanu. Tiesai paredzama iespēja atbrīvot maznodrošinātu personu no pienākuma atmaksāt valstij valsts nodevu. Pašvaldībām nosakāmas tiesības uz valsts nodevas atgūšanu.

The aim of the studies of Master thesis is to clarify repayment mechanism of a state fee in the administrative court. The aim is to define existing issues and to propose possible solutions and improvements on the basic of administrative court’s interpretation of repayment mechanism of a state fee. Master’s thesis purpose is to analyze state fee repayment cases in legal framework in actual situations. In Master’s thesis look at cases from court practice, when judges make different judgments in similar cases. Finally author come to a conclusion that to improve procedure is necessary to alter Administrative procedure law in a way that state fee repayment application shall be submitted for court more than in a year period. Need to increase state fee. Judge should have the right to exempt the person from the obligation to refund state fee. Municipality should be rights to refund state fee.
State tax in administrative court.
Keywords: Juridiskā zinātne