Maksts pH izmaiņas sievietēm - Kanajeva, Jevgēnija (Latvijas Universitāte, 2023)
Sieviešu maksts mikroflora ir viens no svarīgākajiem faktoriem sievietes veselībā, kas nodrošina dzimumorgānu aizsardzību pret patogēniem mikroorganismiem un uztur veselīgu pH līmeni. Maksts mikroflora galvenokārt sastāv no Lactobacillu baktērijām, kas nodrošina skābuma līmeni, kas nepieciešams, lai novērstu infekciju izplatīšanos. Samazinoties Lactobacillus daudzumam, rodas maksts mikrofloras pārmaiņas. Pastāv dažādi faktori, piemēram, antibiotiku lietošana, hormonālie traucējumi, seksuālie kontakti un citi, kas var izraisīt maksts mikrofloras traucējumus. Tādējādi maksts mikrofloras traucējumi var izraisīt infekcijas, kā arī izraisīt fizisku, emocionālu un sociālu diskomfortu sievietēm. Šīs problēmas var ietekmēt sievietes dzīves kvalitāti un izraisīt fiziskas un emocionālas ciešanas, kas var ietekmēt dzīves kvalitāti. Otra puse no darba mērķa bija izvērtēt maksts mikrofloras izmaiņas uz sieviešu labsajūtu. Sievietēm, kas apmeklēja ginekoloģijas klīniku, tika piedāvāts aizpildīt aptaujas anketu ar jautājumiem par maksts izdalījumu raksturu, daudzumu un diskomforta sajūtu makstī (sausums, dedzināšana, nieze), kā arī, cik bieži gada laikā šīs sūdzības atkārtojas un iespaido sieviešu ikdienas dzīvi. Anketas jautājumi tika sastādīti tā, lai uz tiem saņemot atbildi, iegūtu hipotēzes apstiprinājumu vai noliegumu. Lai sasniegtu pētījuma mērķi, tika izmantota kvantitatīva aprakstoša šķērsgriezuma pētniecības metode, pielietojot aptaujas anketu. Pētījumā izmantoti datu rezultāti no maksts pH mērījumiem ar tests stripu. Pētījums fokusēts, lai noskaidrotu ātri un vienkārši veicamu izmainītas maksts mikrofloras klātbūtnes diagnostikas testu lietošanas efektivitāti. Bakalaura darba ietvaros tika pētīta pH līmeņa ietekme uz sieviešu maksts mikrofloras veselību un izvērtētas dažādas diagnostikas metodes, lai uzlabotu sieviešu veselību un dzīves kvalitāti. Tika analizēti 100 pH stripu rezultāti, lai secinātu, kāds maksts pH prevalē. Tika analizētas respondenšu sūdzības, un tika secināts, ka sievietēm ar sūdzībām maksts pH līmenis ir augstāks nekā sievietēm bez sūdzībām, tādējādi pastāv statistiski nozīmīga atšķirība pH līmenī starp pacientēm ar sūdzībām un bez sūdzībām. Paaugstināts maksts pH līmenis sievietēm ar sūdzībām var radīt būtisku negatīvu ietekmi uz viņu dzīves kvalitāti un kopējo labsajūtu. Šīs izmaiņas var radīt diskomfortu, fiziskas sāpes un nepatīkamas sajūtas, kas ietekmē gan ikdienas aktivitātes, gan emocionālo stāvokli.

The female vaginal microflora is one of the most important factors in a woman's health, protecting the genitals against pathogenic micro-organisms and maintaining a healthy pH level. The vaginal microflora consists mainly of Lactobacilli bacteria, which provide the acidity needed to prevent the spread of infections. A decrease in Lactobacilli results in changes in the vaginal microflora. There are various factors such as antibiotic use, hormonal disorders, sexual contact and others that can cause a disturbance in the vaginal microflora. This, disturbances in the vaginal microflora can lead to infections and cause physical, emotional and social discomfort for women. These problems can affect a woman's quality of life and cause physical and emotional distress, which can affect quality of life. The other half of the aim of the thesis was to assess the impact of changes in vaginal microflora on women's wellbeing. Women attending the gynaecology clinic were asked to fill in a questionnaire with questions about the nature, quantity and discomfort of vaginal discharge (dryness, burning, itching) and how often these complaints recur during the year and affect their daily life. The questionnaire was designed to answer the questions in a way that would confirm or reject the hypothesis. A quantitative descriptive cross-sectional research method using a questionnaire was used to achieve the research objective. The study used data obtained by measuring vaginal pH with a test strip. The study focused on the effectiveness of using quick and simple diagnostic tests to determine whether the vaginal microflora has been altered. The bachelor thesis investigated the impact of pH on the health of women's vaginal microflora and evaluated different diagnostic methods to improve women's health and quality of life. The results of 100 pH strips were analysed to infer the prevailing vaginal pH. The complaints of the respondents were analysed and it was concluded that women with complaints have higher vaginal pH levels than women without complaints, thus there is a statistically significant difference in pH levels between patients with and without complaints. Elevated vaginal pH in women with complaints can have a significant negative impact on their quality of life and overall well-being. These changes can cause discomfort, physical pain and unpleasant sensations that affect both daily activities and emotional state.
Changes in vaginal pH in women
Keywords: Medicīna; maksts pH; dzīves kvalitāte; bakterialā vaginoze; Candida; maksts mikroflora