Transdermālās terapeitiskās sistēmās iestrādātā fentanila aprite Liepājas centra aptiekā un Benu aptiekā - 48 Rīgā - Mačiņa, Madara (Latvijas Universitāte, 2013)
Mūsdienās ļoti daudz cilvēku slimo ar dažāda veida ļaundabīgajiem audzējiem. Audzēju izraisītās sāpes pacientam rada gan fiziskas, gan emocionālas, gan dvēseliskas mokas. Sāpes, slimībai progresējot, pastiprinās un lielākā daļa slimnieku tās raksturo kā neciešamas. Darba mērķis un uzdevumi ir apkopot informāciju par Latvijā pieejamajām transdermālajām terapeitiskajām sistēmām, ar kurām tiek ārstētas hroniskas vēža sāpes, noskaidrot, kurš no trim ražotāju medikamentiem tiek patērēts visvairāk laika periodā no 2012. gada 1. janvāra līdz 31. decembrim. Pētījums veikts SIA Retējs Liepājas centra aptiekā un SIA Hansa Pharma Benu aptiekā 48 Rīgā. Hronisku vēža sāpju ārstēšanai Latvijā tiek izmantotas Dolforin, Matrifen un Duragesic transdermālas terapeitiskās sistēmas. Veicot analīzi tika konstatēts, ka vispopulārākā Latvijā pieejamā fentanila TTS ir Dolforin. Atslēgas vārdi: fentanils, TTS, hroniskas vēža sāpes, μ opioīdie receptori, patēriņa analīze.

Nowadays many people suffer from various kinds of cancerous tumours. The pain inflicts both physical and mental suffering upon the patient. As the illness progresses, the pain intensifies and most of the patients describe it as unbearable and excruciating. Aims of the work is to gather and summarize information about transdermal therapeutic systems available in Latvia which treat chronic pain from cancer, and to clarify which of the three medical treatments are used most often from January 1st, 2012 till December 31st, 2012. Research was done in SIA Retējs central pharmacy in Liepāja and SIA Hansa Pharma Benu pharmacy 48 in Riga. To treat chronic cancer pain Dolforin, Matrifen and Duragesic transdermal therapeutic systems are used in Latvia. The analysis revealed that the most popular available fentanyl TTS in Latvia is Dolforin. Keywords: fentanyl, TTS, chronic cancer pain, μ opioid receptors, consumption analysis.
Fentanyl transdermal therapeutic system consumption analysis in SIA Retējs central pharmacy in Liepāja and SIA Hansa Pharma Benu pharmacy 48 in Riga
Keywords: Farmācija