Finanšu cikla novērtējums Latvijā - Krēgers, Rūdolfs (Latvijas Universitāte, 2018)
Diplomdarbā tiek novērtēts Latvijas finanšu cikls ar struktūras laikrindu modeļiem (STSM), faktoru analīzi un finanšu cikla indeksu. Cikla robustuma pārbaudei tiek lietota Beijesa modeļu svēršana (BMA) un impulsu reakcijas funkcijas. Iegūtie rezultāti liecina, ka Latvijā finanšu cikls savu virsotni bija sasniedzis 2008. gadā, pastiprinot ekonomiskās krīzes izraisītās sekas. Pēc finanšu cikla samazināšanās fāzes, ciklam ir sākusies jauna ekspansīvā fāze kopš 2015. gada.

This thesis measures financial cycle in Latvia using structural time series models (STMS), factor analysis and a financial cycle index. Bayesian Model Averaging (BMA) and impulse response function are applied for robustness test. The results provide evidence that the financial cycle in Latvia reached its peak in 2008 amplifying the consequences of the economic crisis. After a phase of decline, the financial cycle has started a new expansionary phase since 2015.
Measuring financial cycle in Latvia
Keywords: Ekonomika; finanšu cikls; finanšu cikla kompozīt-indikators; strukturālo laikrindu modeļi; financial cycle; financial cycle composite-indicator