Phlebiopsis gigantea attīstība un antagonisms pret Heterobasidion spp. parastās egles un priedes koksnē - Brauna, Elīna Anna (Latvijas Universitāte, 2018)
Pētījuma mēķis bija analizēt celmu apstrādes kvalitāti un P. gigantea attīstību egļu celmos, un novērtēt P. gigantea suspensijas koncentrācijas ietekmi uz sēnes attīstību skuju koku koksnē. Apstrādes kvalitātei ar P. gigantea ir noteicoša loma egļu celmu aizsardzībā. Eksperimentā novērtēja celmu virsmas pārklājumu ar preparātu ‘Rotstop’ un P. gigantea attīstību atkarībā no apstrādē izmantoto caurumiņu diametra zāģa sliedē. Celmu apstrāde veikta izmantojot četras zāģa sliedes ar izurbtiem atšķirīga izmēra caurumiņiem, un standarta zāģa sliedi no ražotāja. Pēc gada no celmiem ievākti un analizēti paraugi. Urbumu diametrs būtiski neietekmēja P. gigantea aizņemto laukumu celmos. P. gigantea attīstība koknsnē bija ļoti vāja. Ar P. gigantea inficēto celmu īpatsvars parauglaukumos palielinājās pieaugot celmu diametram. Ja celmu apstrādē ar P. gigantea tiek nodrošināti optimāli apstākļi, galvenokārt pietiekams celma virsmas pārklājums, tad ir iespējams samazināt apstrādes izmaksas, samazinot izmantojamā preparāta koncentrāciju. Lai novērtētu, kā samazināta P. gigantea koncentrācija ietekmē preparāta efektivitāti un sēnes attīstību koksnē, tika veikts eksperiments, kurā ar rekomendētās koncentrācijas suspensiju (5000 sporas mL-1) un samazinātas koncentrācijas sporu suspensijām (2500 un 1250 sporas mL-1) apstrādāti egles un priedes koksnes bluķīši. Apstrādi veica ar Latvijas izcelsmes P. gigantea izolātiem PG 323 un PG 286. Egles koksnē divas reizes mazāka sporu koncentrācija būtiski nemainīja preparāta efektivitāti, taču izmantojot četras reizes zemāku koncentrāciju, efektivitātes samazinājums bija būtisks. Priedes koksnē preparātu efektivitāte būtiski nesamazinājās nevienā no apstrādes variantiem. Labāku efektivitāti egles koksnē uzrādīja PG 323 izolāts.

The aim of this research was to analyse spruce stump surface coverage with ‘Rotstop’ preparation and to examine impact of different concentration of P. gigantea preparations on development of fungi in conifer wood. Stump surface coverage is important to spruce stump treatment with P. gigantea. We investigated stump surface coverage with preparation and P. gigantea development depending on different diameter of holes in harvester guide bars. Stump treatment was made by four guide bars with different diameter holes drilled in it. Holes in the fifth guide bar were made by standard manufacturer. After a year samples were collected and analysed. There were no significant differences in area occupied by P. gigantea between treatments. P. gigantea development in spruce wood was low. Frequency of P. gigantea colonized stumps increased with increasing stump diameter. Treatments with manufacturer’s recommended P. gigantea spore suspension concentration (5000 spores in mL-1) and reduced concentration (2500 and 1250 spores in mL 1) was applied in spruce and pine billets to evaluate reduced concentration effect on P. gigantea development and efficiency against Heterobasidion spp. Treatments in this study were carried out using local isolates of P. gigantea PG 323 and PG 286. In spruce wood treatments with twice reduced spore concentration were no significantly different from recommended concentration. Treatment with 1250 spores in mL-1 failed to control infection. In pine wood there was no significant decrease in efficiency in any of the treatments. In spruce wood isolate PG 323 was more effective .
Phlebiopsis gigantea development and antagonism against Heterobasidion spp. in wood of Scots pine and Norway spruce
Keywords: Bioloģija; Phlebiopsis gigantea; Heterobasidion spp.; apstrādes kvalitāte; sporu suspensiju koncentrācija; Pinus sylvestris