Grafisko rīku būves metamodelis un tā realizācija - Liepiņš, Renārs (Latvijas Universitāte, 2009)
Darba mērķis ir izstrādāt rīku, ar ko veidot redaktorus domēn-specifiskām grafiskām valodām. Izstrādātais risinājums sastāv no divām daļām - rīku būves metamodeļa, ar ko specificēt grafisko rīku, un metamodeļa interpretatora, kas šo specifikāciju pārvērš gatavā rīkā. Metamodelī ir apkopotas tipiskās lietas, kas jāspecificē veidojot jaunu grafisko rīku. Metamodeļa galvenā ideja ir vienā meta-līmenī glabāt gan grafiskos elementus, gan meta-informāciju par to, kā tiem jādarbojas. Interpretators ir rakstīts transformāciju valodā L0. Lietotāja saskarnēm tiek izmantoti transformāciju vadītās arhitektūras (TDA) kontekstā izstrādātie dzinēji - grafveida diagrammu dzinējs un dialoga logu dzinējs. Ar izveidoto rīku jau ir realizētas divas domēn-specifiskās grafiskās valodas, kas tiek izmantotas praksē.

The purpose of this work is to build a tool that can be used to create editors for domain-specific graphical languages (DSGL). The created solution has two parts - a tool building metamodel for specifying graphical tool and an interpreter for this metamodel, that turns this specification into a complete tool. The metamodel has concepts for the common things that need to be specified when creating a new graphical tool. The main idea of the metamodel is to store in the same meta-level concrete graphical elements and meta-information about how those elements have to work. The interpreter is written in the transformation language L0. For user interface it uses presentation engines that have been developed for transformation driven architecture (TDA). The tool has already been used to create two DSGL that are being practically used.
Metamodel for building graphical tools and its implementation
Keywords: Datorzinātne