Turcijas Taisnīguma un Attīstības partija (AKP): Vēsturiskā analīze - Bāliņš, Mārtiņš (Latvijas Universitāte, 2013)
Maģistra darba tēma ir “Turcijas Taisnīguma un Attīstības partija (AKP): Vēsturiskā analīze”. Taisnīguma un Attīstības partijas uzvara 2002. gada Turcijas parlamenta vēlēšanās ir vēsturisks brīdis Turcijas politikas vēsturē, jo pirmo reizi Turcijas vēsturē parlamentā vairākumu ieguva ar islāma ideoloģiju saistīta partija. AKP darbība un publiski paustie viedokļi ir izraisījuši diskusiju par to vai AKP ir uzskatāma par islāmisku partiju un vai tā ir uzskatāma par konservatīvi demokrātisku partiju. Darbā apskatīta armijas un islāma ietekme uz politiskajām partijām Turcijā un jo īpaši uz AKP. Darbā tiek secināts, ka AKP nevar nosaukt ne par islāmisku, ne par konservatīvi demokrātisku partiju.

The title of this master thesis is "Justice and Development Party of Turkey(AKP): Historical analysis." Justice and Development party’s victory in parliamentary elections of Turkey in 2002 is historical moment in the political history of Turkey, because for the first time in the history of Turkey the majority of seats in parliament was gained by party which was connected to Islamic ideology. The actions and publicly expressed statements of AKP started the discussion whether AKP is Islamic and whether it can be considered to be conservative democratic party. In this work the author takes a look at how army and Islam influenced political parties of Turkey especially AKP. In the end author concludes that AKP can not be labeled as either Islamic or as conservative democratic.
Justice and Development Party of Turkey (AKP): Historic Analysis
Keywords: Valodniecība