47 roņinu sižeta atspoguļojums 18.-19.gs ukijo-e gravīrā - Hveckoviča, Barbara (Latvijas Universitāte, 2010)
Šis darbs ir veltīts 47 rļņinu tēmas atspoguļojumam ukijļ-e gravīrā 18. un 19. gs. Darba mērķi ir izpētīt 47 samuraju jeb t.s. Akļ incidenta vēsturi un sniegt ieskatu tā interpretācijai kabuki teātrī, kā arī analizēt un salīdzināt Hokusaja un Kunijoši 47 rļņinu tēmai veltītas gravīras sērijas. Notikumu historiogrāfija ir dziļi izpētīta un to attīstība ir analizēta no dažādiem skatu punktiem. Ir aprakstīta kabuki teātra loma 47 rļņinu tēmas pāriešanā un atspoguļošanas veidā ukijļ-e gravīrā. Darbā ir pamatoti ukijļ-e panākumi šīs tēmas atveidošanā, izpētītas galvenās skolas, kas pievērsās tai, un salīdzinātas divas augstāk minētās gravīras sērijas, analizējot to būtību, kopīgās un atšķirīgās iezīmes un to iemeslus. Darbs sastāv no 51 lpp. un 16 ilustrācijām. Atslēgvārdi: ukijļ-e, 47 rļņini, Čūšingura, Seičū Gišiden, Kacušika Hokusajs, Ičirjūsajs Kunijoši.

This work is dedicated to representation of 47 rļnin story in ukiyļ-e woodblock print in 18 – 19 centuries. Aims of the work are the following – to explore the history of so called Akļ incident and to give an insight to its interpretation in kabuki theatre, as well as to analyse and compare two Hokusai’s and Kuniyoshi’s print series dedicated to this subject. The historiography of the events was deeply researched un its development was analysed from various viewpoints. The role of kabuki theatre in transferring and interpretation of 47 rļnin story in ukiyļ-e is described. The success of exactly this art format is being stated. The research names main schools, which turned to this subject, and compares two abovementioned print series by analyzing their essence, common and different characteristics and reasons, which led to it. Work consists of 51 page and 16 illustrations. Key words: ukiyļ-e, 47 rļnin, Chūshingura, Seichuu Gishiden, Katsushika Hokusai, Ichiryuusai Kuniyoshi.
The Representation of 47 Ronin Story in Ukiyo-e Woodblock Printing in 18 – 19th Centuries
Keywords: Āzijas studijas