Valūtas darījumi un to izmantošanas iespējas Latvijas uzņēmumos - Gūtšmits, Gints (Latvijas Universitāte, 2011)
Starptautisko tirdzniecības uzņēmumu un dalībnieku finanšu stāvoklis ir tieši atkarīgs no dažādiem tirgus faktoriem, galvenokārt no preču cenām starptautiskajos tirgos, valūtas maiņas kursiem, kredītprocentu likmēm un citu veidu riskiem. Lielos un vidējos uzņēmumos, kuru darbības pamatā bieži ir norēķini ārvalstu valūtās, kā arī sadarbības partneri ārvalstīs, valūtas un cenu risku hedžēšana ir viena no būtiskākajām biznesa un finansu plūsmas plānošanas sastāvdaļām, tomēr, neskatoties uz to, ka atvasinātie finanšu instrumenti un hedžēšanas operācijas pasaules praksē tiek veiksmīgi pielietotas daudzi uzņēmumi turpina ciest zaudējumus valūtas tirgū, ko izraisa valūtas cenu un procentu likmju svārstības. Daļa uzņēmēju, kas kādreiz ir izmantojuši atvasinātos finanšu instrumentus un hedžēšanas operācijas nākotnē atsakās no šiem darījumiem, jo uzskata, ka šādi darījumu pakļauti daudziem riskiem, augstām hedžēšanas izmaksām un peļņas negūšana konkrētam biznesam labvēlīgas konjunktūras apstākļos, tomēr autors uzskata, ka atteikšanās no atvasināto finanšu instrumentiem un hedžēšanas operācijām notiek to risku un atvasināto finanšu instrumentu mehānismu nepārzināšanas dēļ. Bakalaura darba mērķis ir uz darba gaitā veikto pētījuma rezultātiem izstrādāt priekšlikumus finanšu rādītāju un kopējo finansu plūsmu uzlabošanai uzņēmumiem, kas veic norēķinus ārvalstu valūtā izmantojot valūtas nākotnes darījumus. Lai atrisinātu galvenos izvirzītos uzdevumus autors darba ietvaros pētīja gan pasaules, gan Latvijas valūtas tirgu un dalībniekus, analizēja komercbanku piedāvātās valūtu operācijas valūtas riska pārvaldībā uzņēmējiem. Darba ietvaros tika analizēta Latvijas uzņēmumu pakļautība riskiem veicot valūtas darījumus un apskatītas iespējas risku pārvaldībā. Lai pētījuma gaitā, iegūtu plašus un interpretējamus datus, autors veica pētījumu, lai noskaidrotu uzņēmumu pieredzi un ikdienas praksi darbībai valūtas tirgū un iespējamos riskus ar kuriem uzņēmumi saskaras darbojoties valūtas tirgū. Autors analizēja uzņēmuma SIA „DT Mobile” valūtas darījumu dinamiku un galvenos finanšu rādītājus, lai noskaidrotu uzņēmuma pakļautību valūtas riskiem. Bakalaura darba noslēgumā autors uz analīzes pamata izstrādāja priekšlikumus efektīvākas politikas darbībai valūtas tirgū uzņēmumiem, kas ļauj efektīvi stabilizēt un prognozēt uzņēmumu finansu plūsmas. Bakalaura darbs sastāv no 3 nodaļām, kurās izvietotas 7 tabulas un 19 attēli un 1 formula. Darba apjoms ir 68 lapaspuses ieskaitot pielikumus. Bakalaura darba pētījums ir aktuāls uzņēmumiem, kuri bieži veic norēķinus ārvalstu valūtās un ienākumu vai izdevumu daļu sastāda ienākumi vai izdevumi ārvalstu valūtās, kā arī uzņēmumiem, kuriem ir saistības ārvalstu valūtās.

International trading companies and financial situation of the parties is the result of a number of different factors, mainly the prices of goods in international markets, exchange rates, loan rates and other risks. Large and medium-sized enterprises, whose operations are often based on foreign currencies, as well as business partners in foreign countries, currency and price risk hedging is one of the most important business and financial planning of the flow, however, despite the fact that the derivatives and hedging operations in the world practice is successfully applied in many companies continue to suffer losses in the foreign exchange market due to price and currency volatility. Part of the business, which used to have used derivatives for hedging operations in the future and refuses to come with them, because it believes that such transactions subject to many risks, hedging costs and high profit business in a particular negūšana favorable structural conditions, but the author believes that the abandonment of the derivative instruments and hedging transactions at their risk and derivative financial instruments due to lack of knowledge of mechanisms. Bachelor's job is to work over the results of a study to develop proposals for financial performance and overall financial flows to improve the companies that settle in foreign currencies using currency futures. In order to solve the main tasks set out in the framework of the author studied both the world and the Latvian foreign exchange market and the participants were analyzed by commercial banks offer currency exchange operations in risk management business. Labour was analyzed Latvian business risk exposures through foreign exchange transactions and examines options for managing risks. To study the course, obtain extensive and interpretable data, the author conducted a study to examine the experience of companies and the daily practice of the operation of the foreign exchange market and the risks to which companies are acting in the foreign exchange market. The author analyzed the company "DT Mobile currency business dynamics and key financial ratios to determine the company's exposure to currency risks. Bachelor thesis concludes the author of the analysis by the main proposals for more effective policy in the foreign exchange market companies, which makes it possible to stabilize and predict corporate financial flows. Thesis consists of three sections, which accommodate 7 tables and 19 figures and 1 formula. The amount of work is 68 pages including annexes Bachelor thesis research is topical companies often settle in foreign currencies, and income or expenditure to be drawn up in income or expenses in foreign currencies, as well as companies with liabilities in foreign currencies.
Currency operations and its use possibilities in Latvian companies
Keywords: Ekonomika