1,4-dihidropiridīna AV-153-Na mijiedarbības ar DNS molekulu izvērtējums šūnas ietvaros - Tolstova, Anna (Latvijas Universitāte, 2016)
AV-153-Na ir 1,4-DHP analogs ar antimutagēnām un DNS pasargājošām īpašībām, kas spēj mijiedarboties ar DNS molekulu caur interkalāciju. Maģistra darba mērķis bija izvērtēt AV-153-Na spēju iekļūt šūnā un vizualizēt tā iespējamo mijiedarbību ar DNS molekulu. Rezultāti parādīja, ka AV-153-Na spēj nokļūt šūnā. AV-153-Na flluorescence tika vizualizēta gan dzīvās, gan fiksētās šūnās. Fluorescence tika konstatēta gan šūnu citoplazmā, gan šūnu kodolos. Pētāmā 1,4-DHP mijiedarbība ar DNS halo netika vizualizēta, tomēr pēc apstrādes ar koncentrētu sāļu šķīdumu fluorecence saglabājas tikai šūnu kodolu apvalku rajonā. Apkopojot iegūtos rezultātus un jau publicētos datus secinām, ka AV-153-Na mijiedarbojās ar DNS molekulu un ietekmē procesus šūnā ļoti zemās koncentrācijās, kuras ar izmantotām mikroskopijas metodēm nav iespējams vizualizēt.

AV-153-Na is 1,4-DHP analogue with antimutagenic and DNA protective properties capable of interacting with DNA molecule through intercalation. The aim of the study was to evaluate the AV-153-Na ability to enter the cell and visualize its possible interaction with DNA molecule. The results showed that the AV-153-Na is able to get into cell and its fluorescence was visualized in living and in fixed cells. Fluorescence was detected in cell cytoplasm and cell nuclei. Studied 1,4-DHP interactions with DNA halo wasn’t visualized, but after treatment with concentrated saline solution AV-153-Na fluorescence remained only in residual nucleus periphery. Summarizing the obtained results and already published data we conclude, that AV-153-Na can interact with DNA molecule and affect cell processes at very low concentrations that can not be visualized with used microscopy methods.
Evaluation of 1,4-dihydropyridine AV-153-Na interaction with DNA molecule within the cell
Keywords: Farmācija; AV-153-Na; DNS molekula; 1,4-dihidropiridīni; šūna; konfokālā mikroskopija