Mikroplastmasas daļiņu noteikšama un raksturojums ūdens virsējā slānī Daugavā un Lielupē - Vecmane, Elīna (Latvijas Universitāte, 2022)
Maģistra darba “Mikroplastmasas daļiņu noteikšana un raksturojums ūdens virsējā slānī Daugavā un Lielupē” mērķis ir novērtēt mikroplastmasas daudzumu, sastāvu un izplatību ūdens virsējā slānī Daugavā un Lielupē, izmantojot divas paraugu ievākšanas metodes. Mikroplastmasa ir visur esošs piesārņotājs, kas ir atrodams gaisā, augsnē, dzīvajos organismos un ūdenī. Viena no galvenajām mikroplastmasas akumulācijas vidēm ir okeāni un jūras, bet nozīmīgākais piesārņojuma vektors no sauszemes uz tiem ir upes. Līdz šim Latvijā veiktie pētījumi par cieto atkritumu un mikroplastmasas piesārņojumu ūdens vidē ir vērsti uz teriotoriālajiem ūdeņiem Baltijas jūrā un Rīgas līcī, bet pētījumi par mikroplastmasas piesārņojumu saldūdeņos ir maz. Maģistra darba ietvaros ievākti astoņi paraugi Daugavā un desmit paraugi Lielupē, pielietojot divas mikroplastmasas paraugu ievākšanas metodes – Manta tīkls un ūdens filtrēšana caur filtrēšanas iekārtu. Iegūtie rezultāti, izmantojot Manta tīklu ir Daugavā 16,7 daļiņas/m3 un Lielupē 7,5 daļiņas/m3, izmantojot filtrēšanas iekārtu Daugavā 7448,6 daļiņas/m3 un Lielupē 6482,3 daļiņas/m3.

The goal of the Master’s Thesis research “Determination and characterization of microplastic particles in surface water of rivers Daugava and Lielupe” is to evaluate the amount, composition and distribution of microplastics in the surface water in Daugava and Lielupe using two sampling methods. Microplastic pollution is ubiquitous with particles being detected in the air, soil, water and in living organisms. One of the main environments for the accumulation of microplastics is the oceans and seas, but the most important vector of pollution from land is rivers. Until now, research on plastic waste and microplastic pollution in the aquatic environment in Latvia has focused on the territorial waters of the Baltic Sea and the Gulf of Riga, but there is little research on microplastic pollution in freshwater systems. For the Master’s Thesis eight samples were collected in the river Daugava and ten samples were collected in the river Lielupe, using two microplastic sampling methods – Manta net and water filtration through the filtration equipment. The obtained results using the Manta net are 16.7 particles/m3 in the river Daugava and 7.5 particles/m3 in the river Lielupe, while using filtration equipment 7448.6 particles/m3 in the river Daugava and 6482.3 particles/m3 in the river Lielupe.
Determination and characterization of microplastic particles in surface water of rivers Daugava and Lielupe
Keywords: Vides zinātne; mikroplastmasasa; piesārņojums; saldūdeņi; Daugava; Lielupe