Mākslīgā intelekta pielietojums redzes subjektīvās korekcijas novērtēšanai - Koļeda, Marija (Latvijas Universitāte, 2025)
Maģistra darbs ir uzrakstīts latviešu valodā uz 49 lapaspusēm, satur 29 attēlus, 18 tabulas, 16 pielikumus un 95 atsauces uz literatūras avotiem. Darba mērķis bija izanalizēt SiviewExam® MI balstītās iekārtas pielietošanas iespējas un mērījumu precizitāti redzes subjektīvās korekcijas novērtēšanā pieaugušo cilvēku populācijā, kuriem ir miopija. Subjektīvās refrakcijas mērījumi tika veikti 152 acīm, pielietojot SiviewExam® un manuālo subjektīvās refrakcijas pārbaudi. Papildus tika atkārtoti mērījumi ar SiviewExam® iekārtu arī pēc īslaicīgas tuvuma slodzes. Rezultāti parādīja, ka pirms tuvuma slodzes pastāv statistiski nozīmīga atšķirība starp SiviewExam® un optometrista manuāli noteiktajām vidējām vērtībām sfēriskajai komponentei.

Master thesis is written in Latvian on 49 pages. It contains 29 images, 18 tables, 16 appendixes and 95 references to literature sources. The aim of this study was to analyze the applicability and measurement accuracy of the SiviewExam® AI-based equipment in assessing subjective visual correction in an adult population with myopia. Subjective refraction measurements were performed on 152 eyes using both the SiviewExam® system and the traditional manual subjective refraction method. Additionally, repeated measurements with the SiviewExam® device were conducted after a short period of screen-time use. The results showed that, prior to the screen-time use, there was a statistically significant difference in the spherical component between the mean values obtained by the SiviewExam® and those measured manually by the optometrist.
Artificial Intelligence Application in Assessment of Subjective Refraction
Keywords: Klīniskā optometrija; SiviewExam®; subjektīvā korekcija; miopija; mākslīgais intelekts