Kriminālatbildība par darbībām ar datiem, kas dod iespēju nelikumīgi izmantot maksāšanas līdzekļus - Grauze, Elza (Latvijas Universitāte, 2022)
Tehnoloģijām attīstoties, attīstās arī tautsaimniecības nozare, tai skaitā finanšu-kredīta sfēra, tādējādi pieaug pret to vērsto noziedzīgo nodarījumu daudzējādība, īpaši saistībā ar elektroniskajiem maksāšanas līdzekļiem. Ar maģistra darbu autore vēlas pievērst uzmanību Krimināllikuma 193.1 pantā ietvertā regulējuma teorētiskajiem un praktiskajiem piemērošanas aspektiem, jo šobrīd reti kurš tiesību normu piemērotājs patiesi izprot šī Krimināllikuma panta piemērošanas kritērijus. Darba gaitā autore iepazīsies ar doktrīnu un normatīvajiem aktiem, kuros skaidroti šī problēmjautājuma atslēgas jēdzieni, veiks Krimināllikuma 193.1 panta juridisko analīzi, iepazīsies un analizēs tiesu praksi. Darba rezultātā tiek radīta pilnīga izpratne par Krimināllikuma 193.1 panta kvalifikācijas problēmjautājumiem, piedāvāts esošā regulējuma uzlabojums. Atslēgvārdi: dati, maksāšanas līdzeklis, nelikumīgas darbības, kvalifikācija.

As technology advances, so does the economic sector, including the financial-credit sphere, leading to an increase in the diversity of criminal offenses against it, especially in relation to the electronic means of payment. With this master's thesis, the author wants to bring attention to the theoretical and practical aspects of the application of the regulation included in Article 193.1 of the Criminal Law, because at present rarely any person applying legal norms truly understands the criteria for application of this article of the Criminal Law. In the course of the thesis, the author will get acquainted with the doctrine and regulatory enactments, which explain the key concepts of this problem, will perform a legal analysis of Article 193.1 of the Criminal Law and will get acquainted with and analyse court practice. As a result of the thesis, a full understanding of the qualification issues of Article 193.1 of the Criminal Law is created, an improvement of the existing regulation is proposed. Keywords: data, means of payment, illegal activities, qualification.
Criminal liability for data transactions that allow illegal use of means of payment
Keywords: Juridiskā zinātne; dati; maksāšanas līdzeklis; nelikumīgas darbības; kvalifikācija