Kontaktlēcu lietotāju līdzestība un komforts - Väljari, Merle (Latvijas Universitāte, 2011)
Darbs uzrakstīts angļu valodā uz 52 lapām, satur 44 zīmējumus un 1 tabulas, kā arī 20 atsauces uz literatūras avotiem. Mērķis. Noteikt kontaktlēcu lietotāju līdzestību, komfortu un objektīvās acs priekšējo daļu izmaiņas. Metode: anketas un CCLRU skala objektīvai izvērtēšanai Subjekti: 200 kontaktlēcu lietotāji. Rezultāti. 15% augšējā plaksta konjunktīvas 4.pak. izmaiņas, mehāniski netīrot lēcas, 38.5% izlieto 1/3 pudeles šķīduma mēnesī un atbilstoši sliktāks konjunktīvas stāvoklis, 34.5% nekad nav sūdzību par sarkanām, sāpīgām acīm, bet objektīvi ir pat 4.pakāpes konjunktīvas izmaiņas. Secinājumi. Atrasta tendence pasliktināties konjunktīvas stāvoklim mehāniski netīrot lēcas un ekonomējot šķīdumu. Regulārās pārbaudes vizītes ir būtiskas, jo subjektīvās sajūtas var neatbilst objektīvai atradnei. Atrasta korelācijas starp KL lietošanas intensitāti un objektīvām izmaiņām. Atslēgas vārdi: Kontaktlēcu lietotāju līdzestība, komforts, CCLRU skala.

The work is written in English and is composed of 52 pages, containing 44 figures, 1 table and 20 bibliographic references. The purpose: to evaluate CL compliance, comfort and objective changes of anterior eye. Methods: Questionnaries and eye condition evaluation using CCLRU grading scale. Subjects: 200 contact lens wearers. Results:15% of subjects condition of upper eyelid had the 4th grade changes , if they don’t rub CL. 38,5% of subjects used only 1/3 of bottle of solution in month. 34,5% of subjects never experienced red, painful eyes with their CL but objective findings show even of 4th grade changes of bulbar conjunctiva . Conclusions: Was found tendency to have more serious upper lid and bulbar conjuctival changes for CL wearers who do not rub lenses and economize on solution. Regular aftercare visits are essential. Correlation between intensity of contact lenses use and objective findings of anterior parts of eye. Key words: CL compliance, comfort, CCLRU grading scale
Contact lens compliance and comfort
Keywords: Fizika