Periprotēžu infekcijas ārstēšanas efektivitāte pielietojot DAIR metodi TOS slimnīcā no 2015.-2019.gadam - Kapusta, Toms (Latvijas Universitāte, 2021)
Ik gadu Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcā, kā arī visā Latvijā veic simtiem gūžas locītavu endoprotezēšanu, taču ne visas ir veiksmīgas. Pastāv dažādas pēc operācijas komplikācijas, kas var parādīties pat vairākus gadus pēc primārās endoprotezēšanas operācijas. Kā viena no biežākajām un smagākajām ir periprotēzes infekcija. Akūtas periprotēžu infekcijas dažādos tās stāvokļos ir sastopamas regulāri ik gadu. Kā viena no ārstēšanas iespejām ir DAIR metode, kas savā abreviatūrā izskaidro tās būtību: iekaisušo audu eradikācija, antibakteriālā terapija un endoprotēzes kustīgo elementu nomaiņa. Iekaisušo audu eradikācija norit operatīvi, atkārtoti atverot gūžas locītavu. Antibakteriālā terapija tiek nozīmēta kā perioperatīvi intra venozi, tā arī postoperatīvi perorālā veidā līdz pat sešiem mēnešiem, atkarībā no izraisītāja un tā antibakteriālās jutības. Savukārt, gūžas locītavas kustīgie elementi, kurus DAIR laikā nomaina, ir femorālā galviņa un acetabulārais laineris. Šajā retrospektīvajā pētījumā tika analizēti pacienti, kuriem ir pierādīta gūžas locītavas periprotēzes infekcija un ir pielietota DAIR metode tās ārstēšanā. Pēc tam, sekojot pacientu vēsturēm, tika noskaidrots vai vismaz divu gadu laikā kopš DAIR metodes pielietošanas pacientam nerodas endoprotēzes reinfekcija, tādējādi noskaidrojot šīs metodes efektivitāti Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcā no 2015. līdz 2019. gadam (ieskaitot). Iegūtie dati tika salīdzināti ar šīs metodes efektivitāti Eiropā un citās pasaules valstīs. Darba mērķi: Noskaidrot DAIR metodes efektivitāti, ārstējot gūžas locītavas periprotēžu infekcijas TOS slimnīcā no 2015.-2019. gadam. Rezultāti: Pētījumā izmantota kvalitatīvā pētniecības metode - retrospektīva pētījuma metode. Tika analizētas 28 pacientu slimības vēstures, kuriem ārstēta gūžas locītavas periprotēzes infekcija ar DAIR metodi no 2015. gada pirmā janvāra līdz 2019. gada 31. decembrim. 24 gadījumos izvēlētā metode bija veiksmīga un pacients vismaz turpmāko divu gadu laikā nav griezies pēc medicīniskās palīdzības ar sūdzībām par atkārtotu periprotēzes infekciju. Savukārt, četros gadījumos pacientam ir atkārtoti pievienojusies infekcija. Statistiski, ņemot vērā pētījuma rezultātus, Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcā no 2015. gada līdz 2019. gadam DAIR efektivitāte ir 86%, kas, salīdzinot ar kaimiņu valstīm, Eiropas un pasaules mērogā ir augsti rādītāji. Secinājums: DAIR ir efektīva metode akūtas periprotēzes infekcijas ārstēšanā. Tās efektivitāte Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcā no 2015. līdz 2019. gadam ir 86% Darbā iekļauti 9 attēli, 7 tabulas. Darbs sastāv no 42 lpp. Tika izmantoti 40 literatūras avoti.

Hundreds of hip replacements are performed every year at the Hospital of Traumatology and Orthopedics, as well as throughout Latvia, but not all of them are successful. There are a variety of postoperative complications that can occur several years after a primary endoprosthetic surgery. Periprosthetic infection is one of the most common and severe. Acute periprosthetic infections, in various conditions, also occur regularly every year. One of the treatment options is the DAIR method, which in its abbreviation means Debridement Antibiotics and Implant Retention. Its task is the eradication of inflamed tissue, antibacterial therapy and replacement of the moving elements of the prosthesis. Eradication of inflamed tissue occurs operatively by reopening the hip joint. Antibacterial therapy is prescribed both perioperatively intravenously and postoperatively perorally for up to six months, which depends on causative agent and its antibacterial sensitivity. The moving elements of the hip joint that are replaced during the DAIR are the femoral head and the acetabular liner. This retrospective study analyzed patients with evidence of hip replacement disease and DAIR treatment. Subsequently, following the patient's histories, it was determined whether at least two years after the application of the DAIR method patient would develop endoprosthesis reinfection, thus determining the effectiveness of this method in the Hospital of Traumatology and Orthopedics from 2015 to 2019 (inclusive). The obtained data were compared with the effectiveness of this method in Europe and other countries of the world. Aims: To find out the effectiveness of DAIR method based on the treatment of hip replacements in TOS hospital from 2015-2019. Results: The research used a high quality research method - a retrospective research method. The medical histories of 28 patients treated for hip periprosthetic infection with DAIR from January 1, 2015 to December 31, 2019 were analyzed. In 24 cases, the chosen method was successful and the patient did not seek medical attention for recurrent periprosthetic infection for at least next two years. In four cases, the patient has a recurrent infection. Statistically taking into account the results of the study, the efficiency of DAIR in Latvia from 2015 to 2019 is 86%, which is high in Europe and worldwide. Conclusion: DAIR is an effective method for the treatment of acute periprosthetic infection. Its efficiency in the Hospital of Traumatology and Orthopedics from 2015 to 2019 is 86% The work contains 9 figures, 7 tables. The work consists of 42 pages. 40 literature sources were used.
Efficency for treatment of periprosthetic infections using DAIR method in hospital of Traumatology and orthopedics from 2015 to 2019
Keywords: Medicīna; Periprotēze; Infekcija; DAIR; Femur galviņa; Acetabulārais laineris