Emocionālā intelekta saistība ar attieksmi pret ieslodzītajiem un cilvēkiem ar psihiskām saslimšanām - Brūna, Patrīcija Anna (Latvijas Universitāte, 2024)
Pētījuma mērķis ir izpētīt, kādas saistības pastāv starp emocionālo intelektu un attieksmi pret ieslodzītajiem un cilvēkiem ar psihiskām saslimšanām. Pētījuma izlase sastāv no 91 respondenta (63,7% sievietes un 36,3% vīrieši) vecumā no 18 gadiem līdz 78 gadiem (M = 36,24; SD = 13,55). Emocionālā intelekta saistības ar attieksmi pret ieslodzītajiem un cilvēkiem ar psihiskām saslimšanām izpētei tika veikts korelatīvs pētījums, kurā tika izmantotas 3 aptaujas - Iezīmju emocionālā intelekta aptauja – īsā versija (TEIQue-SF, Trait Emotional Intelligence Questionnaire – Short Form, Petrides & Furnham, 2001), Attieksmes pret ieslodzītajiem skala (A Scale to Measure Attitudes toward Prisoners, Melvin, Gramling, & Gardner, 1985) un Apstiprināta un paredzama stigmas aptauja (Endorsed and Anticipated Stigma Inventory (EASI), Vogt, Di Leone, Wang, Sayer, Pineles, & Litz, 2013). Pētījuma rezultāti apliecina, ka pastāv pozitīva saistība starp emocionālā intelekta apakšskalu “emocionalitāte” un gan attieksmi pret ieslodzītajiem, gan attieksmi pret cilvēkiem ar psihiskām saslimšanām. Pozitīva saistība tika konstatēta arī starp attieksmi pret ieslodzītajiem un attieksmi pret cilvēkiem ar psihiskām saslimšanām, jeb starp attieksmēm pret abām pētījumā minētajām stigmatizētajām grupām. Atslēgas vārdi: emocionālais intelekts, attieksme, stigmatizācija, ieslodzītie, cilvēki ar psihiskām saslimšanām, psihiskas saslimšanas

The aim of this study is to investigate the relationship between emotional intellect and attitudes towards prisoners and people with mental illnesses. The study sample consists of 91 respondents (63.7% female and 36.3% male) aged between 18 and 78 years (M = 36.24; SD = 13.55). To investigate the relationship of emotional intelligence with attitudes towards prisoners and people with mental illnesses, a correlative study was conducted using 3 questionnaires - Trait Emotional Intelligence Questionnaire – Short Form (Petrides & Furnham, 2001), A Scale to Measure Attitudes toward Prisoners (Melvin, Gramling, & Gardner, 1985) and Endorsed and Anticipated Stigma Inventory (EASI), (Vogt, Di Leone, Wang, Sayer, Pineles, & Litz, 2013). The results of the study confirm that there is a positive relationship between the subscale of emotional intelligence "emotionality" and both the attitude towards prisoners and the attitude towards people with mental illnesses. A positive relationship was also found between the attitude towards prisoners and the attitude towards people with mental illnesses, i.e. between the attitudes towards the two stigmatized groups mentioned in the study. Key words: emotional intellect, attitude, stigmatization, prisoners, people with mental illnesses, mental illness
The Relationship Between Emotional Intellect and Attitudes Towards Prisoners and People with Mental Illnesses
Keywords: Psiholoģija; Emocionālais intelekts; Attieksme; Stigmatizācija; Ieslodzītie; Cilvēki ar psihiskām saslimšanām