Viršu (Calluna vulgaris) ķīmiskā sastāva izvērtējums dažādās augšanas vietās - Pērkone, Baiba (Latvijas Universitāte, 2017)
Viršu (Calluna vulgaris) ķīmiskā sastāva izvērtējums dažādās augšanas vietās. Pērkone B., zinātniskā vadītāja Mag. chem. lektore Balcerbule Z. Bakalaura darbs, 30 lappuses, 9 attēli, 8 tabulas, 22 literatūras avoti, 5 pielikumi. Latviešu valodā. Darbā noteikts viršu ķīmiskais sastāvs un to augsnes pH vērtības dažādās Latvijas vietās. Paraugi ievākti no meža un purva Smiltenes novada Variņu un Launkalnes pagastu robežteritorijā, un Garkalnes novadā esošā lielceļa A2 (Rīga-Sigulda) ceļmalā. Augu daļām – ziediem, lapām, stumbriem, saknēm – noteikts pelnu saturs. Vara, cinka un mangāna saturs viršu ziedos, stumbros saknēs un arī augsnē noteikts ar liesmas atomabsorbciometru. Dzelzs saturs noteikts fotometriski ar sulfosalicilskābi.

Evaluation of heather (Calluna vulgaris) chemical content from different harvesting places. Pērkone B., supervisor Chem. mag. Lecturer Balcerbule Z. Bachelor’s thesis in analytical chemistry, 30 pages, 9 figures, 8 tables, 22 literature references, 5 appendices. In Latvian. This work describes the chemical composition of heathers and soil pH values from several places in Latvia. The samples were collected from a forest and a wetland between Variņi and Launkalne municipalities in Smiltene region and A2 roadside in Garkalne region. Ash content was determined from parts of the plant - flowers, leaves, stems and roots. Copper, zinc and manganese was determined by flame atomic absorption spectroscopy from flowers, stems, roots and soil. Iron(III) content was determined by flame photometry.
Evaluation of heather (Calluna vulgaris) chemical content from different harvesting places
Keywords: Ķīmija; VIRŠI; LIESMAS ATOMABSORBCIOMETRIJA; HEATHER; FLAME ATOMIC ABSORPTION