Augsti efektīvās šķidrumu hromatogrāfijas apstākļu ietekme uz organisko savienojumu pKa vērtības noteikšanu - Rotkāja, Oksana (Latvijas Universitāte, 2010)
DISOCIĀCIJAS KONSTANTE, ORGANISKO SAVIENOJUMU pKa VĒRTĪBA, AUGSTI EFEKTĪVĀ ŠĶIDRUMU HROMATOGRĀFIJA, SORBENTS, KUSTĪGĀ FĀZE. Darbā analizēti literatūras avoti par organisko savienojumu pKa vērtības noteikšanu sevišķi pievēršot uzmanību apgrieztās fāzes augsti efektīvai šķidrumu hromatogrāfijai (AF-AEŠH). Eksperimentālajā daļā izmantojot dažādas AF-AEŠH sistēmas ir noteiktas benzoskābes, feniletiķskābes, varfarīna, trimetoprima, timolola un amitriptilīna pKa vērtības un iegūtie rezultāti salīdzināti gan ar literatūrā atrastiem datiem, gan ar pKa vērtībām, kas tika iegūtas ar spektrofotometrijas metodi. -

DISSOCIATION CONSTANT, ORGANIC COMPOUNDS pKa VALUE, HIGH PERFORMANCE LIQUID CHROMATOGRAPHY, SORBENT, MOBILE PHASE. Literature about determination of organic compounds pKa value is reviewed. Attention is turned on reversed phase high-performance liquid chromatography (RP-HPLC). In the experimental part pKa values for benzoic acid, phenylacetic acid, warfarin, trimethoprim, timolol and amitriptyline are obtained in different RP-HPLC systems and these results are compared both with literature data, and with the pKa values obtained by spectrophotometry method.
Influence of high-performance liquid chromatography conditions on organic compounds pKa value determination
Keywords: Ķīmija