Ureteru akmeņu endoskopiskās ārstēšanas iespējas - Perekrests, Artūrs (Latvijas Universitāte, 2016)
Ievads: Urīnakmeņu incidence pasaulē ir 1500-2000 gadījumi uz miljonu iedzīvotāju. Pēc statistikas datiem nierakmeņu izplatības rādītāji svārstās no 1% līdz 20%. Šī slimība ir novērojama pacientiem pārsvarā no 30 līdz 50 gadu vecumā. Pēc Eiropas Urologu asociācijas 2012. gada datiem nierakmeņu slimību sastop aptuveni 20% gadījumu no visām uroloģiskajām saslimšanām. Materiāli un metodes: Retrospektīvā pētījumā tika iekļauti 123 pacienti ar urolitiāzi, kuri ārstējās Paula Stradiņa klīniskā universitātes slimnīcā 4. uroloģijas nodaļā laika posmā no 2013. gada 1. janvāra līdz 2014. gada 31. decembrim. Tiek ievākti un analizēti sekojošie pacientu dati: pētījumu objekta skaits; vecums un to dzimums; endoskopijas veids pie dažādiem konkrementa izmēriem (URS-ureteroskopija+stenta intubācija; URS+cilpas litoekstrakcija; perkutāna nefrostomija; URS+lāzerlitotripsija; URS; URS+litotripsija) un endoskopijas iespējas (ar stenta ievietošanu vai bez stenta); diagnostikas veids (CT, US, Rtg); konkrementa lokalizācijas puse (labā vai kreisā), konkrementa lokalizācija urīnvada trešdaļā (proksimāla, distāla, augšēja, apakšēja, vidēja trešdaļa) un konkrementa izmērs. Dati tika apkopoti elektroniski un analizēti, izmantojot datu statistiskās apstrādes programmu “SPSS version 21”. Rezultāti: Veiktais pētījums parādīja, ka vislielākais saslimstības vidējais vecums ir 54 gadi. Vīriešiem vidējais vecums – 51 gadi un sievietēm – 58 gadi. 53% vīriešu (27 no 72 pacientiem) un 59% sieviešu (30 no 51 pacientiem) ir ievietots stents. Kopā pētījuma grupā 46 % (46,34; CI 31,53-52,15) gadījumos izmantoti stenti. Analizējot stentu izmantošanu pa dzimuma grupām, tad sievietēm stenti izmantoti biežāk kā vīriešiem un šī atškirība ir statistiski ticama (p=0,028). Visvairāk lieto ureterorendoskopiju ar cilpas litoekstrakciju, kas lietots 22% gadījumu (CI; 13,46-30,48), un ureteroskopiju ar intubāciju (ievietošanu), kas lietots 61% gadījumu (Cl=51,55-71.55). Pēc mūsu savāktiem datiem lielāka daļa konkrementu urīnvadā tiek diagnosticēta ar CT un lokalizējas visvairāk kreisajā pusē. Secinājumi: Galvenais secinājums, kuru var izvirzīt ir tāds, ka visbiežākais endoskopijas veids ir URS ar stenta intubāciju, kuru pielieto urolitiāzes ārstēšanai.

Introduction: The incidence of stone formation in the world is generally considered to be 1500-2000 cases per million. According to statistics, the prevalence rates for urinary stones vary from 1% to 20%. This disease is mostly seen in patients from 30 to 50 years old. By the European Urological Association 2012 data kidney stone illness is about 20% of all urological diseases. Materials and methods: Retrospective study included 123 patients with stone in ureter at Pauls Stradins clinical university hospital 4th urology department between 2013 and 2014. Analyzed parameters: number of study patient, patient age, gender, type of endoscopic way at different concrement sizes (URS - ureteroscopy + stent intubation; URS + loop litoextraction; percutaneous nephrostomy; URS + laser lithotripsy; URS; URS + lithotripsy) and endoscopic facilities (with stent placement or without stenting); diagnostic methods (CT, US, X-ray ); concrement localization side (right or left ), concrement localization in ureter third part (proximal, distal, top, bottom, middle third part) and concrement size. Data of our research were collected electronically and analyzed using statistical data processing program "SPSS version 21". Results: Our study also showed the highest incidence in males 51 years old and women - 58 years old. Average age of population is 54 years old. 53 % of men (27 of 72 patients) and 59% of women (30 of 51 patients) are stented. 46% of total study population (46.34 ; CI 31.53 to 52.15 ) used stents. Analyzing the use of stents by gender groups, in women stents are used more often than in men, and this difference is statistically significant (p = 0.028 ). Most used ureteroscopy with loops litoextraction in 22% of cases (CI , 13.46 to 30.48 ), and ureteroscopy with stent placement is used in 61 % of cases ( Cl = 51,55-71.55 ). According to our collecting data, most of concrements in ureter diagnosed by computer tomography (CT) and localized to the left side. Conclusions: The main conclusion of our study is that the most common type of endoscopy is ureteroscopy with stent placement or stent intubation, which used for urolithiasis treatment.
Endoscopic treatment options for ureteral stones
Keywords: Medicīna; ASV – Amerikas Savienotās valstis; ESWL – distances litotripsija; PCN – perkutāna nefrolitotomija; PVO – Pasaules veselības organizācija; URS – ureteroskopija