Latviešu pareizticīgās draudzes Vidzemē. 20. gs. 20.-30. gados. - Pazāne, Baiba (Latvijas Universitāte, 2007)
Problēmas, kas saistās ar Vidzemes latviešu pareizticīgo draudžu attīstību 20.gs. 20.-30.gados, līdz šim laikam ir palikušas neatrisinātas. Darba mērķis ir izanalizēt Vidzemes latviešu pareizticīgo draudžu attīstību 20.gs. 20.-30.gados. Tika izdalīti 3 uzdevumi: aplūkot Latvijas valdības realizēto politiku attiecībā pret PB; izanalizēt Vidzemes draudžu materiālo stāvokli un pievērsties draudžu klēram un draudžu garīgās dzīves attīstībai. 20.-30.gados Vidzemes draudzes veidoja lielu daļu no LPB pārvadē esošajām latviešu draudzēm. Par pakāpenisku attīstību liecināja gan atjaunotie dievnami, gan klēra trūkuma problēmas risinājumi, gan laika gaitā noregulētie draudžu zemes īpašumu jautājumi. Tas bija laikietilpīgs process, kas sākās 1920.gadā ar neatkarīgas LPB izveidošanu un turpinājās līdz 1940.gadam, sākoties padomju okupācijai Latvijā.

Development is about the parishes of Orthodox in Vidzeme in the 20-30ties of 20thcentury. The aim of the work is to analyze the development of the parishes of Latvian Orthodox in Vidzeme in the 20-30ties of 20thcentury. The basic tasks were: to regard government relationship with OCL; to analyze the financial position of parishes in Vidzeme; to resort the situation of the clergy, the development of spiritual life of parishes. In this period of time the parishes in Vidzeme made the greatest part of OCL. About the gradual development of the parishes in Vidzeme served the reconstructed churches, attempts to tackle a problem of lack of the clergy, settle the questions about land properties of parishes. The development was long process, started in the 1920- with the establishing of the sovereign OCL and it continued till 1940.
The Parishes of Latvian Orthodoxes in Vidzeme in the 1920's - 1930's.
Keywords: Vēsture