Minerālvielu saturs mandelēs un valriekstos, un to ūdens ekstraktos - Brants, Kārlis (Latvijas Universitāte, 2022)
Mandeles un valriekstus var pieskaitīt pie funkcionālās pārtikas izejvielām, kuras satur šķiedrvielas, olbaltumvielas, minerālvielas, polinepiesātinātās taukskābes u.c. bioloģiski aktīvus savienojumus, tai skaitā fitātus. Maģistra darbā izvērtēta literatūra par fitātu ietekmi uz minerālvielu biopieejamību. Veikta minerālvielu kvantitatīvā daudzuma noteikšana mandelēs un valriekstos un to ūdens ekstraktos, izmantojot induktīvi saistītās plazmas masspektrometriju (ICP-MS).

Almonds and walnuts can be considered as functional food ingredients containing fiber, protein, minerals, polyunsaturated fatty acids, etc. biologically active compounds, including phytates. The literature on the effect of phytates on the bioavailability of minerals is evaluated in the master's thesis. Quantitation of minerals in almonds and walnuts and their aqueous extracts was performed using inductively coupled plasma mass spectrometry.
Mineral content in almonds and walnuts and their water extracts
Keywords: Medicīna; mandeles; valrieksti; minerālvielas; induktīvi saistītās plazmas masspektrometrija