Melnā humora analīze reklāmā: drukāto reklāmu analīze pēc konceptuālās saplūšanas teorijas ("Ads of the World" reklāmas arhīvs 2004.-2012.) - Feldmane, Luīze (Latvijas Universitāte, 2012)
Maģistra darba „Melnā humora analīze reklāmā: drukāto reklāmu analīze pēc konceptuālās saplūšanas teorijas. („Ads of the World” reklāmas arhīvs 2004.-2012.).” pētījuma problēma ir melnajā humorā ietvertā divu ieejas telpu neatbilstības līmeņa un reklāmas stimula (melnā humora) un reklamētā produkta/pakalpojuma savstarpējās neatbilstības līmeņa sakarība un to iespējamā ietekme uz patērētāja attieksmi pret melno humoru. Pētījums balstīts uz trīs pamata teorētiskajām pieejām – konceptuālās saplūšanas teoriju, humora neatbilstību teoriju un neatbilstību reklāmās teoriju. Pētījuma primārais mērķis ir izpētīt melnā humora semiotisko struktūru reklāmās un tā iedarbības mehānismus auditorijā. Tā sasniegšanai izmantota konceptuālās saplūšanas metode kā metodiskais ietvars un vizuālā kontentanalīze un aptauja kā metodes. Pētījums sastāv no trim daļām –humora un reklāmas teorētiskā apskata, pētniecības metodēm, rezultātu atspoguļošanas un secinājumu izdarīšanas. „Atslēgas vārdi”: melnais humors, neatbilstība, konceptuālās saplūšanas teorija, reklāmas komunikācija.

Master thesis ‘‘Black humor analysis in advertising: analysis of print advertising via conceptual blending theory. (Creative advertising archive ‘‘Ads of the World’’ 2004.-2012.).” research problem concerns, first, the analysis of the incongruity between two mental input spaces and, second, the incongruity between the stimulus (black humor) and the product of advertising, and, third, the possible influence of the two mentioned incongruities on the consumer’s response in black humor. The research is based on three core theories - conceptual blending theory, humor incongruity theory and incongruity theory in advertising. The primary goal of the research is to explore the semiotic structure of humor in advertising and impact of black humor in audience. Methods used in the empirical part of the thesis are conceptual blending method as a methodological background, visual content analysis and survey analysis. The thesis consists of three parts - theory review of humor and advertising, analysis of research methods used in the thesis, and the analysis of research results and discussion, followed by a conclusion. ‘‘Key words’’: black humor, incongruity, conceptual blending theory, advertising communication.
Black humor analysis in advertising: analysis of print advertising via conceptual blending theory (Creative advertising archive „Ads of the World” 2004.-2012.)
Keywords: Komunikācijas zinātne