Pacientu aprūpe ar skeleta ekstenzijām - Konovalova, Valērija (Latvijas Universitāte, 2016)
Bakalaura darba tēma ir “Pacientu aprūpe ar skeleta ekstenzijām”. Pētījums tika veikts vienā no Rīgas X pilsētas klīnikām, laika posmā no 28.04.2016 līdz 12.05.2016. Pirms tam tika saņemta slimnīcas valdes priekšsēdētāja rakstiska piekrišana veikt pētījumu viņa vadītajā klīnikā. Bakalaura darba pētījuma mērķis ir izvērtēt pacientu, ar skeleta ekstenziju, aprūpi. Pētniecības jautājums – Kāda ir aprūpe pacientiem ar skeleta ekstenzijām? Darba pētnieciskajā daļā izmantota kvalitatīvā pētniecības metode – intervija. Pētījumā piedalījās astoņi respondenti – praktizējošās māsas, kuras strādā traumatoloģijas nodaļā. Pētījuma bāze – Rīgas X klīnikas traumatoloģijas nodaļas. Pamatojoties uz pētījuma rezultātiem darba autore secina, ka pacientu aprūpe ir daļēji pietiekoša, jo respondentiem pietrūkst zināšanu par pacientu kustības apjomu, par pārsējam un profilaksi, pacientu un tuvinieku izglītošanu, pacientu pozicionēšanu utt. Vajadzētu izveidot seminārus, lekcijas vai apmācības kursus respondentiem. Intervijas pierakstīšanai darba autore izmantoja mobilā telefona diktofonu un pierakstus. Intervijas tika apkopotas un izanalizētas. Pētījuma dati tika apstrādāti izmantojot Microsoft Word 2010 un Microsoft Office Excel 2010 datorprogrammas. Darbs sastāv no 31 lapaspuses, 2 pielikumiem.

The bachelor’s thesis is “Patient care for skeletal extensions”. The research was made in one of Riga X hospitals in time period of 28.04.2016 – 12.05.2016. The agreement from head of hospital was gained first. The objective of this thesis is to assess level of patient care with skeletal extensions. The research question – what kind of care about patient with skeletal extension we have today? The instrument of research is interview. 8 respondents - practicing traumatology nurses participated in this interview. The place of research is Riga X traumatology hospital. Based on research results here is a conclusion, that respondents are not fully competent. Respondents have not enough knowledge about patient movement capacity, bandaging, prophylaxis, patient positioning relatively to bed and giving lessons to patient and their relatives. Every respondent have to get refresh courses about patient care. The author of thesis used mobile Dictaphone and records for interview. Interview was summarized and analyzed with help of Microsoft Word 2010 and Microsoft Office Excel 2010 programs. The bachelor’s thesis consists of 31 pages and 2 attachments.
Patient Care for Skeletal Extensions
Keywords: Medicīna; Skeleta ekstenzija; aprūpe, māsas; traumatoloģija