Otrā pirmsskolas izglītības posma bērnu vārdu krājuma papildināšana vizuālās mākslas un tehnoloģiju nodarbību ietvaros - Zaščirinska, Elizaveta (Latvijas Universitāte, 2025)
Kvalifikācijas darbs: Otrā pirmsskolas izglītības posma bērnu vārdu krājuma papildināšana vizuālās mākslas un tehnoloģiju nodarbību ietvaros Darba autore: Elizaveta Zaščirinska Darba mērķis: teorētiskas un praktiskas vizuālās mākslas un tehnoloģiju nodarbību izmantošanas iespējas 3 – 4 gadīgu bērnu vārdu krājuma papildināšanai. Darba saturs. Darba pirmajā nodaļā tiek izzinātas un analizētas dažādu autoru teorētiskās atziņas par valodas un runas jēdzieniem, 3 – 4 gadīgu bērnu pedagoģiski psiholoģisko raksturojumu problēmas skatījumā un par mākslas un tehnoloģiju integrēšanas iespējām pirmsskolas vecuma bērnu runas attīstībā un vārdu krājuma papildināšanā. Darba otrajā nodaļā tiek veikts pētījums, lai praktiskajā darbībā sniegtu atbildi uz darbā izvirzīto jautājumu. Tika izstrādāti kritēriji, uz kuriem balstoties, tika veikta Rīgas X pirmsskolas otrā pirmsskolas izglītības posma grupas bērnu vārdu krājuma novērtēšana. Bērnu prasmes tika novērtēti pirms un pēc pedagoģiskās izmēģinājuma darbības. Izmēģinājumdarbības veikšanai tika atlasīta vizuālas mākslas un tehnoloģiju aktivitāšu kopa pētāmās bērnu grupas vārdu krājuma papildināšanai. Darba rezultāti. Teorētiski un praktiski izpētot 3 – 4 gadus vecu bērnu vārdu krājuma papildināšanas iespējas vizuālās mākslas un tehnoloģiju nodarbību ietvaros, tika izdarīti 5 secinājumi. Kvalifikācijas darbā iegūto kvalitatīvo un kvantitatīvo datu apkopojums ļāva secināt, ka darba sākumā izvirzītais mērķis tika sasniegts – bija izpētītas vizuālās mākslas un tehnoloģiju nodarbību izmantošanas iespējas 3 – 4 gadīgu bērnu vārdu krājuma papildināšanai. Darba apjoms: darbā ir 44 lappuses, 12 attēli, 6 tabulas, 32 literatūras avoti, 5 pielikumi. Atslēgas vārdi: pirmsskolas vecuma bērns, integrētā rotaļnodarbība, vārdu krājums, pedagoģiskais process.

Qualification work: Vocabulary enrichment for 3 to 4-year-old children through arts and crafts activities. Author: Elizaveta Zaščrinska Aim of the work: theoretical and practical study of the possibilities of expanding and activating the vocabulary of 3 to 4-year-old children through arts and crafts activities. Content. The first chapter of the work explores and analyzes the theoretical insights of different authors of the concepts of language and speech, the pedagogical psychological characteristics of 3 to 4-year-old children in the perspective of the problem and the possibilities of integrating arts and crafts into the development of preschool children's speech and enriching the vocabulary. The second chapter of the work is conducted in a study to find the solution to the problem raised in the work in the practical activity. The criteria were developed to assess the vocabulary of the 3 to 4-year-old children of Riga X preschool. Children's skills were evaluated before and after the pedagogical experiment. A set of arts and crafts activities was selected for the pedagogical experiment to enrich the vocabulary of the group of children under study. Results. By theoretically and practically exploring the possibilities of enriching and activating vocabulary of 3 to 4-year-old children within the framework of arts and crafts classes, 5 conclusions were made. The compilation of qualitative and quantitative data obtained in the process allowed to conclude that the goal set at the beginning of the work was achieved – the possibilities of using visual arts and technology classes to supplement the vocabulary of children aged 3 to 4 years had been explored. Work consists of 44 pages, 12 images, 6 tables, 32 references, 5 attachments. Keywords: preschool age, integrated activities/play, vocabulary, pedagogical process.
Vocabulary enrichment for 3 to 4-year-old children through arts and crafts activities
Keywords: Izglītības zinātnes; pirmsskolas vecuma bērns; integrētā rotaļnodarbība; vārdu krājums; pedagoģiskais process