ONTO6 metodoloģija informatizācijas konceptualizācijai - Straujums, Uldis (Latvijas Universitāte, 2011)
Promocijas darbā "ONTO6 metodoloģija informatizācijas konceptualizācijai" izpētītas kopējās informatizācijas likumsakarības – kā nonākt pie konkrētā informatizējamā priekšmetu apgabala jēdzieniem un to īpašībām. Autors izstrādājis jaunu metodoloģiju, nosaucis to par ONTO6. Metodoloģija balstās uz autora metaontoloģiju un paredz izveidot metaontoloģijas instanci atbilstoši konkrētajam apgabalam, iegūt no metaontoloģijas instances bāzes ontoloģiju un pakāpeniski veidot bāzes ontoloģijas bagātinājumus. Bagātinājumi apmierina dažādas sagatavotības lietotāju vajadzības pēc saprotamas jēdzienu izdibināšanas, izmanto atšķirīgas vizualizācijas dažādiem detalizācijas līmeņiem. ONTO6 metodoloģija pielietota sešu informatizējamo apgabalu konceptualizācijai. Atslēgvārdi: ONTO6 metodoloģija, informatizācija, konceptualizācija, metaontoloģija

In the doctoral thesis "ONTO6 Methodology for Informatization Conceptualization" general informatization regularities are investigated. The author has developed a new methodology named ONTO6. The methodology is based on the author’s metaontology and anticipates the creation of a metaontology instance corresponding to that particular informatization domain, the creation of an initial ontology from the metaontology instance, and a step by step creation of refinements to the initial ontology. The refinements satisfy the needs of users with different competence levels for understandable concept elicitation, and implement diverse visualizations for different degrees of detail. The ONTO6 methodology has been applied to conceptualize six domains. Keywords: ONTO6 methodology, informatization, conceptualization, metaontology
ONTO6 Methodology for Informatization Conceptualization
Elektroniskā versija nesatur pielikumus
Keywords: Datorzinātnes; Datorzinātne; Informācijas tehnoloģija, datortehnika, elektronika, telekomunikācijas, datorvadība un datorzinātne