Ģimenes ārstu praksēs strādājošo māsu viedoklis par neinvazīvo valkājamo viedierīču pielietojumu - Rimša, Annija (Latvijas Universitāte, 2025)
Bakalaura darba tēma ir “Ģimenes ārstu praksēs strādājošo māsu viedoklis par neinvazīvo valkājamo viedierīču pielietojumu” Tēmas aktualitāti nosaka tas, ka tehnoloģiju straujā attīstība un pieejamība mūsdienās veicina veselības aprūpē būtiskas pārmaiņas. Ģimenes ārstu praksēs strādājošajām māsām, kā vienām no tuvākajiem pacientu veselības stāvokļa novērotājiem, ir būtiska loma šo tehnoloģiju efektīvā pielietošanā. Darba mērķis ir noskaidrot māsu viedokli par neinvazīvo valkājamo viedierīču pielietojumu ģimenes ārsta praksē. Darba mērķu sasniegšanai tika analizēti 36 literatūras avoti. Pētījumā tika izmantota kvantitatīva pētniecības metode, kā instrumentu izmantojot strukturētu anketu ar 19 jautājumiem. Pētījuma daļā tika veikta ģimenes ārstu praksēs strādājošo māsu anketēšana. Pētījumā piedalījās 101 ģimenes ārstu praksē strādājošās māsas. Izvirzītā hipotēze ir ģimenes ārstu praksēs strādājošās māsas pozitīvi vērtē neinvazīvo valkājamo viedierīču pielietošanu pacientu veselības uzraudzībā un profilaksē. Kā liecina pētījuma rezultāti lielākā daļa respondentu atzīst neinvazīvo viedierīču potenciālu veselības aprūpē.

The topic of the bachelor's thesis is “The Opinion of Nurses Working in General Practitioners’ Practices on the Use of Non-Invasive Wearable Smart Devices.” The relevance of the topic is determined by the rapid development and availability of technology in today's world, which promotes significant changes in healthcare. Nurses working in general practitioners’ practices, as some of the closest observers of patients' health status, play a crucial role in the effective application of these technologies. The aim of the thesis is to determine nurses’ opinions on the use of non-invasive wearable smart devices in general medical practice. To achieve the objective, 36 sources of literature were analyzed. A quantitative research method was used, applying a structured questionnaire consisting of 19 questions. The research part included a survey of nurses working in general practitioners’ practices. A total of 101 nurses participated in the study. The proposed hypothesis is that nurses working in general practitioners’ practices positively evaluate the use of non-invasive wearable smart devices for patient health monitoring and prevention. The results of the study show that the majority of respondents recognize the potential of non-invasive smart devices in healthcare.
The Opinion of Nurses Working in General Practitioners’ Practices on the Use of Non-Invasive Wearable Smart Devices
Keywords: Veselības un sporta zinātnes; ģimenes ārstu prakse; viedierīces; primārā veselības aprūpe; digitālās tehnoloģijas