Komplektizdevums kā svarīgs faktors vācu valodas kā svešvalodas apguvē vidusskolā - Rozentāle, Lelde (Latvijas Universitāte, 2008)
Diplomdarba nosaukums ir „Komplektizdevums kā svarīgs faktors vācu valodas kā svešvalodas apguvē vidusskolā.” Diplomdarba mērķis bija uzzināt, kā kopumā ir attīstījušās mācību grāmatas un mācību metodes. Būtiski bija izanalizēt, kāda loma grāmatai ir mācību procesā. Svarīgi bija izpētīt kritērijus, kas ietekmē grāmatas veidošanu un kas ir tie faktori, kas jāievēro grāmatas veidošanas un analizēšanas procesā. Šajā sakarā tika veikta komplektizdevuma „Deutsch. lv 1” analīze, atsaucoties uz kritērijiem, kas jāņem vērā analizējot grāmatu. Lai uzzinātu skolēnu viedokli par grāmatu, tika veikta aptauja trīs dažādās skolās vidusskolas klasēs. Grāmatas analīze ļāva secināt, ka komplektizdevumam ir savi plusi un mīnusi. No skolēnu aptaujām var secināt, ka neskatoties uz nepilnībām, skolēni kopumā komlektizdevumu vērtē pozitīvi.

ZUSAMMENFASSUNG Das Thema der Diplomarbeit heißt „Lehrwerk als wichtiger Faktor im DaF – Unterricht in der Oberstufe.“ Das Ziel der Diplomarbeit war zu erforschen, wie insgesamt die Lehrwerke und sich die Methoden entwickelt haben. Von großen Bedeutung war zu untersuchen, welche Rolle das Lehrwerk im Unterricht spielt, und zu analysieren, welche die Kriterien und Merkmale sind, die die Gestaltung von Lehrwerken beeinflussen und was sind die Faktoren, die man bei der Entwicklung und bei der Analyse von Lehrwerken beachten sollte. Im Zusammenhang mit erforschten Kriterien, wurde die Lehrwerkanalyse „Deutsch lv. 1 “ durchgefŅhrt. Um die Meinungen der Lernenden Ņber das Lehrwerk zu erfahren, wurde eine Umfrage in der Oberstufe in drei verschiedenen Schulen durchgefŅhrt. Die Analyse des Lehrweks lässt sich schließen, dass das Lehrwerk sowohl Vorteile als auch Nachteile hat. Aus den SchŅlerumfragen kann man schlussfolgern, obwohl das Lehrwerk einige Nachteile hat, halten die Lernenden das Lehrwerk „Deutsch. lv 1“ fŅr gut.
A Set of Textbooks as an Important Factor in Acquiring German as a Foreign Language at Secondary School
Keywords: Pedagoģija