Eiropas Savienības paplašināšanās un pretkorupcijas politikas veidošanās. - Dubova, Dace (Latvijas Universitāte, 2016)
Maģistra darba tēma ir veltīta ES pretkorupcijas politikas savstarpējas saistības noteikšanai ar ES paplašināšanās procesu un tā ietekmi uz korupcijas līmeņa izmaiņām ES dalībvalstīs. 2004.gada paplašināšanās ietvaros izvirzītie nosacījumi jaunajām ES dalībvalstīm par pretkorupcijas pasākumu ieviešanu sakrita ar laika periodu, kad vairākas ES institūcijas aktualizēja nepieciešamību veikt korupcijas novēršanas pasākumus arī vecajās dalībvalstīs un ES institūcijās. Pamats tam bija krāpniecības un korupcijas rezultātā arvien pieaugošie ikgadēji ES finanšu līdzekļu zaudējumu apmēri. Darbā secināts, ka, neskatoties uz smagnējo lēmumu pieņemšanas procesu ES, ir veikti vairāki nozīmīgi pasākumi korupcijas problemātikas identificēšanai dalībvalstīs un ES institūcijās. Korupcijas mazināšanas nosacījumi ir sekmējuši korupcijas līmeņa samazināšanos jaunajās dalībvalstīs, bet vecajās dalībvalstīs situācija kopumā nav mainījusies. Par vienu no butiskām problēmām uzskatāma nespēja vienoties par korupcijas definīciju. Darbā konstatēts, ka ES paplašināšanās process vairāk ietekmējis korupcijas situāciju tieši jaunajās ES dalībvalstīs, kurās vērojams statistiski nozīmīgs korupcijas uztveres indeksa pieaugums.

Master's thesis is devoted to the EU anti-corruption policy for determining the mutual obligations of the EU enlargement process and its impact on the level of corruption change in the EU Member States. 2004 enlargement within the framework of the conditions imposed on the new EU Member States on the implementation of anti-corruption measures coincided with a period when a number of EU institutions highlighted the need for anti-corruption measures in the old member states and the EU institutions. This was a result of fraud and corruption, the increased annual EU funds extent of the damage. Work concluded that, despite the ponderous decision-making process within the EU has taken several important steps to identify the problematic of corruption in the Member States and the EU institutions. Corruption reduction conditions have contributed to a reduction in the level of corruption in the new Member States but in the old Member States, overall the situation has not changed. One of the most significant problems is considered unable to agree on a definition of corruption. Thesis shows that the EU enlargement process is more directly affected by the corruption situation in the new EU Member States, where there is a statistically significant increase in corruption perception index.
EU enlargement and development of anti-corruption policy.
Keywords: Ekonomika; Korupcija; ES finanšu intereses; Krāpšana; ES dalībvalstis; ES paplašināšanās