AAS "BALTA" konkurētspēja juridisko personu īpašuma produkta apdrošināšanā Latvijā - Jukštaka, Elīna (Latvijas Universitāte, 2012)
Bakalaura darbā tiek pētīta AAS Balta juridisko personu īpašuma apdrošināšanas produkta konkurētspēja starp vadošajiem tirgus līderiem īpašuma apdrošināšanā Latvijas tirgū. Analizējot juridisko personu īpašuma apdrošināšanas noteikumus un finanšu rādītājus ir izteikti secinājumi un priekšlikumi AAS Balta juridisko personu īpašuma apdrošināšanas produkta konkurētspējas paaugstināšanai. Lai sasniegtu izvirzīto mērķi, autors izpētīja Latvijas nedzīvības apdrošināšanas tirgus attīstību un atsevišķi juridisko personu īpašuma apdrošināšanu, novērtējot arī to īpatsvaru kopējā īpašuma apdrošināšanas tirgū. Tā kā Latvijā darbojas vairākas apdrošināšanas sabiedrības, bet lai salīdzinājums būtu kvalitatīvāks, autors raksturo tikai piecas vadošākās sabiedrības pēc parakstītajām prēmijām īpašuma apdrošināšanā. Pētījums galvenokārt ir veikts par laika periodu no 2007.gada līdz 2011.gadam ieskaitot, lai precīzāk iezīmētu tirgus tendences un dinamiku. Darbs ir izstrādāts trīs daļās, katrai nodaļai pakārtojot vairākas apakšnodaļas. Pirmā daļa vairāk sastāv no teorētiskās daļas, raksturojot nedzīvības apdrošināšanu no dažādiem aspektiem. Otrā daļa tiek veltīta tieši AAS Balta juridisko personu īpašuma apdrošināšanas rādītāju raksturošanai, savukārt pēdējā daļa, autors veic finanšu datu un riska seguma salīdzinājumu starp AAS Balta un tās lielākajiem konkurentiem. Saturs izklāstīts 75 lapaspusēs, kur izvietotas 4 tabulas un 25 attēli. Darba literatūras sarakstā ir 25 nosaukumi un pielikums.

The Bachelor thesis investigates AAS Balta legal entity property insurance product competitiveness amongst the leading companies in the Latvian property insurance market. Due to the analysis of legal entities’ property insurance regulations and finance data, conclusions and suggestions concerning AAS Balta legal entities’ property insurance product’ competitiveness promotion were made. In order to accomplish the goal that was put forward, the author of the paper studied the development of Latvia’s non-life insurance market and separate legal entities’ property insurance, while also evaluating their proportion in the property insurance market. Although many insurance companies operate in Latvia, to form more qualitative comparison, the author describes only five leading companies by subscribed premium in property insurance. To mark the tendencies and dynamics of the market, the research has been carried out on the basis of data covering time stretch from 2007 till 2011 included. The paper consists of three parts, each of these parts is subdivided into several subchapters. The first part is based on theoretical material covering different aspects of non-life insurance. The second part is dedicated to the description of AAS Balta legal entities’ property insurance data. The last part, in its turn, is the comparison of finance data and risk coverage between AAS Balta and its rivals. The contents are page nr 75, in which tables and charts are placed. The bibliography contains 25 items and appendix.
Competitive legal person property insurance entities of AAS "BALTA" in Latvia
Keywords: Ekonomika