Projekts Viesu nams "Ainava" izveidošana - Pūre, Dace (Latvijas Universitāte, 2007)
Pēdējā laikā Latvijā arvien lielāku nozīmi ieņem pakalpojumu nozare, pie kuras pieder arī tūrisms. Pēc tūrisma nozares speciālistu vērtējuma, tūrisma resursu potenciāls Latvijā vēl netiek pilnībā izmantots. Tā ir iespēja racionāli izmantot brīvās dzīvojamās telpas, zemi, kas nav piemērota lauksaimnieciskajai ražošanai, vai arī ainavu, kuru citiem mērķiem izmantot nav lietderīgi. Izveidojusies jauna biznesa iespēja - Dacei Brūniņai mantojumā nonācis nekustamais īpašums Gulbenes rajonā, kas ir neizmantots un neapdzīvots - dzīvojamā māja, pirts, zeme, mežs. Projekta gaitā Dacei Brūniņai īpašumā esošajā divstāvu ķieģeļu ēkā (kopējā platība 385 kv.m) Gulbenes raj. Sinole „Ainavas” tiks izplānota darbība viesu namam „Ainavas Zeme, mežs un ēkas, kas ir ierakstītas zemesgrāmatā, pieder īpašumā uzņēmuma dibinātājai Dacei Brūniņai. Darba mērķis ir izstrādāt projektu viesu nams „Ainava” atvēršanai Gulbenes rajonā un darbības plānu izstrādāšana līdz 2010. gadam. Uzņēmuma pilns nosaukums – Sabiedrība ar ierobežotu atbildību „Ainava” ( SIA „Ainava”). Tā pamatkapitāls sastāda – dibinātāju ieguldījumi 160 000 Ls apmērā. Dibinātāji – 2 fiziskas personas. Uzņēmējdarbības uzsākšanas finansēšanu nodrošinās abu dibinātāju ieguldītie līdzekļi, tāpēc kredīts pagaidām netiks ņemts. Uzņēmuma darbības pamatvirziens būs pakalpojumu sniegšana. Uzņēmuma galvenie darbības virzieni ir tūrisma, atpūtas un izklaides industrija. Sākotnēji mūsu klientiem sniegtie pakalpojumi būs - istabu īre, kamīnzāles īre, viesu nama īre svinīgiem pasākumiem, pirts īre, ēdināšanas pakalpojumi (ēdnīca, kafejnīca, bārs). Atbilstoši savām iespējām paplašinot uzņēmuma darbību tiks ieviesti šie papildus pakalpojumi, lai padarītu uzņēmumu pievilcīgāku atpūtnieku acīs un parādītu klientiem, ka uzņēmumam rūp viņu labsajūta. Vērtējot uzņēmuma plānoto darbību pēc tā finansu plāna, var secināt, ka uzņēmumam izdosies uzsākt veiksmīgu uzņēmējdarbību un īstenot iepriekš noteiktos mērķus ar veicināšanas pasākumu un nemainīga darbības stila palīdzību. Savā pirmajā darbības gadā uzņēmums gūs peļņu.Finanšu rādītāju aprēķināšanai tika ņemti vidējie statistiskie dati, kā arī no esošajiem uzņēmumiem, kas darbojas šajā sfērā. Būtiskākie riska veidi projektā: 1.Vadīšana; 2.Personāls; 3.Neskaidra projekta uzdevuma nostādne; 4.Izmaiņas projekta uzdevumā/projekta realizācijas gaitā; 5.Kļūdaina termiņplānošana.

The significant of tourism in the existing economic situation in Latvia increases. The tourists have more and more opportunities to relax themselves in Latvia. Businessmen in rural areas can develop a profitable business and develop themselves by the help of tourism industry. The necessity of tourism increases cash turnover on the site. The mentioned factor influences also turnover and employment in the tourism related areas – feeding, transport, culture and entertainment. The tourism industry had its advantages. Firstly, to start a business in tourism related area not great money reserves needed. Secondly, small, medium and big enterprises successfully work in tourism sector. Thirdly, such kind of business allows enlarging the capital in a short time. Dace Brūniņa has gained an opportunity for a business related to tourism. She has reached a real estate in Gulbene district that is not used and inhabited: -a house -a bathhouse -land -forest The land, forest and buildings are owned by Dace Brūniņa on behalf of land book. The aim of the paper is to work out the project for opening the guest house „Ainava” in Gulbene district and to work out the policy up to year 2010. Initially the offered services will include: - Room rent; - Open fire premises rent; - Guest house rent for ceremonials; - Bathhouse rent; - Feeding service (eating house, cafe, bar). Valuating the planned operation of the company according fiscal plan, it is possible to conclude that the company will be able to start a successful business and to carry out the mentioned aims by the help of proceeding activities and constant work style. The enterprise will have a profit in its first operation year. Of course, under all these calculations are definite request quantity not checked in practice now. These are prognoses based on the questionnaires and research. If the request will be as planned or even higher, the planned calculations will be realized and the business start period will have justified itself. For the mentioned plans to come true, all the planned procedures according the proposition will be carried out.
Project guest house "Ainava" foundation
Keywords: Finanses un kredīts