Paisuma/bēguma ciklu ietekme uz mangrovju kanālu pelaģiskās ihtiofaunas barošanās dinamiku Trang provincē, Taizemē - Grīnvalds, Kalvis (Latvijas Universitāte, 2009)
Mangrovju meži aizņem 60-75% no kopējās pasaules tropu un subtropu piekrastes joslas teritorijas, un tiek uzskatīts par nozīmīgu biotopu priekš daudzu tropisko zivju barošanās un mazuļu attīstības (Cocheret de la Moriniere et al. 2004, Nybakken un Bertness 2005). Šajā pētījumā raksturota Taizemes, Sikao mangrovēs sastopamo zivju barošanās dinamika un atšķirības atkarībā no dažādiem biotiskajiem un abiotiskajiem faktoriem ar uzsvaru uz mēness izraisīto plūdmaiņu ietekmi. 2008. gada lietus sezonas sākuma no maija līdz jūnijam kopā ievāktas 14 438 pelaģiskās zivis no 47 sugām un 1 367 zivīm, ieskaitot bentiskās, veikta kuņģa satura analīze. Visas zivis tika sadalītas trīs grupās: mērķsuga Ambassis vachellii, visas pelaģiskās un visas bentiskās zivis, kuru kuņģu saturi tika salīdzināti ar zooplanktonu, kas ievākts vienā laikā ar zivju paraugiem mangrovju meža iekļautā sālsūdens kanālā. Vidējās kuņģa piepildījuma relatīvās vērtības visām zivju klasēm svārstījās no 5.7- 47.0 %. Konstatēta būtiska dažādu mēness fāžu plūdmaiņu ietekme uz A.vachellii un visu pelaģisko zivju grupu kuņģu piepildījumu. Šīm zivīm novērota aktīvāka barošanās maksimālajās plūdmaiņās, kad arī ūdenī sastopamas lielākas zooplanktona koncentrācijas. Tika konstatēta arī nozīmīga nakts un dienas ietekme uz A.vachellii barības izvēli, kur garneles šīs zivs diētā dominēja naktīs. Pētījuma novērojumi apliecina uzskatu, ka augstās plūdmaiņas mangrovju kanālos palielina barības pieejamību un daudzveidību, uz ko akatīvi reaģē mangrovēs sastopamās zivis. Atslēgvārdi: mangroves, zivju barošanās, plūdmaiņas, Taizeme.

Mangroves dominate undisturbed shorelines of many tropical and sub-tropical regions and are considered to be important habitat as nursery and feeding habitat for many tropical fishes (Cocheret de la Moriniere et al. 2004, Faunce and Serafy 2006). Feeding habits and dynamics of fishes in the mangrove estuary of Trang province, Thailand, were examined during rainy season in May and June in 2008. Together 14 438 pelagic fishes were sampled and 1 367 stomachs contents, including benthic, were identified. Three separate groups of fishes were analyzed: target species Ambassis vachellii, all pelagic and all benthic fishes. Stomachs contents were compared to zooplankton collected at the same time in a tidal creek. Average stomach fullness values in all classes of fishes ranged from 5.7- 47.0 %. Different lunar phases had significant impact on stomach fullness values for A.vachellii and all pelagic fishes. These fishes fed more actively during spring tides, when prey items were more abundant in the water column. For A.vachellii distinct dial rhythms in prey selection were also observed, where shrimp dominated the diet during the nights. Observations from this study agree with a view that high tides increase food availability in mangrove systems causing active response of fishes. Key words: mangroves, fish feeding, tide, Thailand.
Impact of lunar cycle on feeding dynamics of pelagic fishes in mangrove estuary of Trang province, Thailand
Keywords: Bioloģija