Suņu turēšanas paradumi un to ietekme uz vidi Rīgā - Eihenberga, Zane (Latvijas Universitāte, 2023)
Bakalaura darba “Suņu turēšanas paradumi un to ietekme uz vidi Rīgā” mērķis ir noskaidrot Rīgas suņu īpašnieku paradumus un viedokļus saistībā ar suņu turēšanu un novērtēt, kādos veidos suņu turēšana ietekmē vidi Rīgā. Bakalaura darba ietvaros tika veikta Rīgā dzīvojošo suņu īpašnieku anketēšana un iegūtas 403 respondentu atbildes. Darba gaitā tika noteikti trīs galvenie veidi, kā suņu turēšana ietekmē vidi: resursu patēriņš, radītais piesārņojums un ietekme uz savvaļas dzīvniekiem un bioloģisko daudzveidību. Tika secināts, ka suņi vidi ietekmē galvenokārt ar barības patēriņu un ka sausās suņu barības patēriņa rezultātā suņu radītā ekoloģiskā pēda Rīgā var sasniegt 155 400 ha/gadā.

The aim of bachelor’s thesis “Dog ownership and its environmental impact in Riga” is to determine the habits and opinions of dog owners and to evaluate the ways in which dog ownership impacts the environment in Riga. A survey was conducted as part of the bachelor’s thesis, and 403 responses were collected. During the course of the thesis, three main ways in which dog ownership impacts the environment were determined: consumption of resources, creation of pollution, and effect on wildlife and biodiversity. It was concluded that dogs mainly impact the environment through food consumption and that the consumption of dry dog food in Riga could have an environmental footprint of 155 400 ha/year.
Dog ownership and its environmental impact in Riga
Keywords: Vides zinātne; Suņu turēšana; Suņu barība; Ekoloģiskā pēda; Anketa; Rīga