Somatisko simptomu traucējumu pazīmju saistība ar interoceptīvo izpratni un kognitīvo kontroli - Biseniece, Luīze (Latvijas Universitāte, 2025)
Pētījuma mērķis bija izpētīt, kādas saistības pastāv starp interoceptīvo izpratni un kognitīvo kontroli cilvēkiem ar somatisko simptomu traucējumu pazīmēm. Pētījumā piedalījās 287 dalībnieki vecumā no 18 līdz 72 gadiem. Tika izmantotas četras aptaujas – Pacienta veselības aptauja (PHQ-15); Somatisko simptomu B kritērijas skala (SSD-12); Īsā Interoceptīvās izpratnes daudzdimensionālās novērtēšanas anketa (Brief MAIA-2); Kognitīvās Kontroles un Elastības aptauja (CCFQ). Pētījuma rezultāti uzrāda statistiski nozīmīgi pozitīvas saistības starp somatisko simptomu traucējuma pazīmēm un kognitīvo kontroli (vājāka), kā arī pozitīvas un negatīvas saistības ar interoceptīvās izpratnes atsevišķiem rādītājiem. Interoceptīvā izpratne un kognitīvā kontrole ir nozīmīgi somatisko simptomu traucējuma pazīmju prognozētāji.

The aim of the study was to explore the associations between interoceptive awareness and cognitive control in individuals with signs of somatic symptom disorder. A total of 287 participants aged 18 to 72 years took part in the study. Four questionnaires were used: the Patient Health Questionnaire (PHQ-15); the Somatic Symptom B Criteria Scale (SSD-12); the Brief Multidimensional Assessment of Interoceptive Awareness (Brief MAIA-2); and the Cognitive Control and Flexibility Questionnaire (CCFQ). The study results showed statistically significant positive associations between signs of somatic symptom disorder and cognitive control (weaker cognitive control), as well as both positive and negative associations with specific aspects of interoceptive awareness. Interoceptive awareness and cognitive control are significant predictors of signs of somatic symptom disorder.
Relation of somatic symptom disorder traits to interoceptive awareness and cognitive control
Keywords: Psiholoģija; somatisko simptomu traucējumi; interoceptīvā izpratne; kognitīvā kontrole; kognitīvā elastība