Iedzimtas šķielēšanas operācijas laiki un iegūtie rezultāti - Semaka, Svetlana (Latvijas Universitāte, 2017)
Pētnieciskajā darbā tiek apskatīta būtiska un bieži sastopama oftalmoloģiska patoloģija – iedzimta šķielēšana. Bērniem ar šķielēšanu ir ne tikai kosmētisks defekts, kuru nekoriģējot, bērns nevar attiecīgi adaptēties sociālajā vidē, jo īpaši pieaugot, bet, kas ir jo būtiskāk, bērnam ir dažādi redzes traucējumi, tādi kā ambliopija, hipermetropija u.c. Darba mērķis ir noskaidrot iedzimtas šķielēšanas optimālus operācijas laikus un izanalizēt ķirurģiskās ārstēšanas rezultātus. Pētījuma veikšanai tika atlasītas 30 bērnu ambulatorās kartiņas, kas attiecas uz laika periodu no 2007. gada līdz 2011. gadam ar iedzimtas šķielēšanas diagnozi. Atlases kritērijs bija diagnosticēta iedzimta šķielēšana no dzimšanas līdz 6 mēnešu vecumam un veikta šķielēšanas korekcijas operācija VSIA “Bērnu klīniska universitātes slimnīca” Acu klīnikā. Analizējot datus tika secināts, ka darba hipotēze - bērniem izveidojas binokulāra redze, agrīni veicot iedzimtas šķielēšanas operāciju, neapstiprinājās, jo 67% bērnu pēc operācijas tika konstatēta monokulāra redze. Bez tam tika secināts, ka operācijas rezultātā tiek sasniegts tāds kosmētisks efekts, kas ir ļoti tuvs ortofotijai.

Research work deals with an important and common ophthalmologic pathology - congenital strabismus. Children with strabismus face not only a cosmetic defect, they can not adapt to the social environment without correction, particularly when growing, but, what is most important, these children have a variety of visual disturbances such as amblyopia, hypermetropia The aim of the study is to find optimal time period for congenital strabismus surgery and to analyze the results of surgical treatment. 30 children's outpatient cards were selected during the period from 2007 to 2011 with the diagnosis of congenital strabismus. The selection criterion was diagnosed congenital strabismus from birth to the age of 6 months and performed correction surgery in the "Children's Hospital" Eye Clinic. After analyzing data - the hypothesis “children develop binocular vision performing early the strabismus surgery” was not confirmed, as 67% of children after surgery maintain monocular vision, but the result of the operation is achieved by good cosmetic effect.
Operation time and obtained results of pediatric strabismus surgery
Keywords: Medicīna; Iedzimta šķielēšana; operācija; binokulārā redze; kosmētisks efekts